ПІЛЬГИ ЗА ІНВЕСТИЦІЙНИМИ УГОДАМИ


Чи можуть одержувати пільги ц щодо податку на прибуток підприємства, які додатково (шляхом переуступки прав за угодами) залучаються для інвестування будівництва житла для військовослужбовців у рамках угод, укладених до 01.07.1997р.?


Згідно зі ст. 7 Закону України від 18.09.1991 р. № 1560-ХІІ "Про інвестиційну діяльність" за рішенням інвестора права володіння, користування і розпорядження інвестиціями, а також результатами їх здійснення можуть бути передані іншим громадянам та юридичним особам у порядку, встановленому законом. Взаємовідносини при такій передачі прав регулюються ними самостійно на основі договорів.

Відповідно до вимог п. 10 постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.1998 р. № 568 "Про методологію визначення цін і процедури зменшення податкових зобов'язань платників податку на прибуток підприємств на суму вартості матеріальних активів, що інвестуються ними у будівництво житла для військовослужбовців та членів їхніх сімей, і порядок використання коштів, що спрямовуються на будівництво такого житла, та здійснення бюджетного контролю за їх цільовим використанням" (зі змінами та доповненнями), якщо інвестор не виконує зобов'язань за інвестиційними угодами, укладеними до 01.07.1997 р., та додатковими угодами (договорами), замовник може залучити нових інвесторів.

У разі продовження виконання цих угод (договорів) новим інвестором замовник вносить необхідні корективи до відповідних реєстрів. При цьому обсяг інвестицій, визначений у реєстрах, коригуванню не підлягає.

Зобов'язання нового інвестора щодо сплати податку на прибуток зменшуються згідно з п. 22.3 ст. 22 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (у редакції Закону України від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР зі змінами та доповненнями).

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЕВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 51 (443) від 20- 26 грудня 2003 року;