КОМУ КУДИ...


За освітою юрист-спеціаліст (повна закінчена освіта) з досвідом роботи, у тому числі у кримінальних справах, хоче займатися приватною юридичною практикою без отримання статусу адвоката. Як це зробити найкраще й найефективніше? Чи мають право суд, органи дізнання тощо не допустити мене до ведення кримінальних справ? Адже у нашому місті були випадки, коли захисників-юристів до захисту у кримінальних справах не допускали.


Особа з вищою юридичною освітою має право займатися приватною юридичною практикою (отримання адвокатського свідоцтва не є обов'язковим). Для найбільш ефективного здійснення такої діяльності та з метою уникнення порушень чинного законодавства (зокрема, податкового) краще за все зареєструватися у встановленому порядку як приватний підприємець (відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 25 травня 1998 року № 740 "Про порядок державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності"), видом діяльності вказати "надання юридичних послуг" (на це не вимагається отримання окремого дозволу) та зареєструватися як платник єдиного податку.

Щодо того, чи мають право суд чи органи дізнання не допустити Вас до ведення кримінальних справ. Вам необхідно чітко визначитися, збираєтесь ви лише надавати юридичні консультації, чи маєте намір брати участь у справі як захисник. Згідно зі ст.44 Кримінально-процесуального кодексу України захисником є особа, яка у порядку, встановленому законом, уповноважена здійснювати захист прав і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого та надання їм необхідної юридичної допомоги при провадженні у кримінальній справі.

Як захисники допускаються не лише особи, які мають свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, а й "інші фахівці у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи" (ч. 2 ст. 44 КПК).

Отже, Ви маєте право захищати інтереси особи, навіть якщо Ви не є адвокатом. Повноваження захисника на участь у справі для "фахівців у галузі права", які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, — підтверджуються угодою або дорученням юридичної особи. Відповідно до закону про допуск захисника до участі у справі особа, яка провадить дізнання, прокурор, слідчий, судця виносять постанову, а суд ухвалу. Отже, Ваш статус має бути підтвердженим відповідним документом.

Права захисника чітко визначені у ст. 48 чинного Кримінально-процесуального кодексу України, серед найбільш важливих — право бути присутнім при виконанні слідчих дій, брати участь у судових засіданнях, виступати в судових дебатах тощо. Проте закон не містить прямої заборони

для суду, органу дізнання не допускати Вас до участі у проведенні слідчих дій чи у судових засіданнях. Отже, для того, щоб захистити своє право на участь у веденні кримінальних справ, Вам необхідно мати згоду підзахисної особи на представництво її інтересів, а також отримати відповідну постанову або ухвалу. У випадку порушень Ваших прав — посилатися для захисту на ст.ст. 44, 48, а також на ст. 47 КПК, у якій зазначено, що захисник запрошується підозрюваним, обвинуваченим, підсудним чи засудженим, їх законними представниками, а також іншими особами на прохання чи за згодою підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого.

Ольга ФЕДОРОВСЬКА, юрист-волонтер ВМО "Молодь проти корупції"

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 52 (444) від 27 грудня 2003 року - 2 січня 2004 року;