Коментар фахівця


 

Підпунктом 9.2.2 п. 9.2 ст. 9 Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 889-IV) передбачено, що податковий агент, який нараховує проценти, надає податковий розрахунок загальної суми нарахованих процентів та загальної суми утриманих з них податків у складі податкової декларації з податку на прибуток підприємств у строки, встановлені законом для такого податку. При цьому інформація щодо окремого вкладу (депозиту) фізичної особи, суми нарахованих на нього процентів, а також відомостей щодо такої фізичної особи — вкладника не надається.
Форма зазначеного податкового розрахунку для небанківських фінансових установ установлюється у порядку, визначеному законом, та узгоджується з відповідним державним органом, уповноваженим здійснювати контроль та нагляд за такими небанківськими фінансовими установами відповідно до закону.
Пунктом 1 ст. 21 Закону України від 12.07.2001 р. № 2664-III «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» установлено, що державне регулювання ринків фінансових послуг здійснюється:
щодо ринку банківських послуг — Національним банком України;
щодо ринків цінних паперів та похідних цінних паперів — Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку;
щодо інших ринків фінансових послуг — спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг.
Відповідно до п. 2 Указу Президента України від 11.12.2002 р. № 1153/2002 «Про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України» спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг є Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України.
Враховуючи вищевикладене, наказ ДПА України від 10.12.2003 р. № 593 узгоджено з Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України.
Зазначеним наказом передбачено відображення у рядку 19.4 декларації з податку на прибуток підприємства загальної суми утриманого податку на доходи фізичних осіб, нарахованих як проценти.
Розрахунок податку на доходи фізичних осіб, нарахованих як проценти, заповнюється в таблиці 3 додатка К7 до рядка 19.1 декларації з податку на прибуток підприємства.
Відповідно до ст. 22 Закону № 889-IV підпункти 9.2.1 — 9.2.2 п. 9.2 ст. 9 цього Закону в частині оподаткування процентів набирають чинності з 01.01.2005 р.
Таким чином, суми утриманого податку на доходи фізичних осіб, нарахованих як проценти, вперше відображатимуться у декларації з податку на прибуток підприємства, яка подається за перший квартал 2005 р.

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
заступник начальника управління — начальник відділу методології податку на прибуток Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 / 2004