• Відображення основних засобів, ліквідація яких здійснюється за рішенням платника


Які документи потрібно надати у разі знищення, розібрання, зруйнування ліній електропередачі та як відобразити такі операції в податковому обліку?

 

Ліквідація основних засобів може відбуватися з причин, що не залежать від підприємства, таких, наприклад, як стихійні лиха (повінь, ураган, землетрус), аварії, розкрадання тощо.
З метою визначення причин непридатності основних засобів для подальшої експлуатації, неможливості або неефективності проведення відновлювальних ремонтів, а також оформлення документації для списання їх з балансу на підприємствах мають створюватися спеціальні постійно діючі комісії. Комісія формується з працівників підприємства, її склад затверджується наказом керівника підприємства. У разі потреби до складу комісії окремим наказом або розпорядженням можна додатково вводити незалежних консультантів, експертів та інших фахівців. Для документального оформлення ліквідації основних засобів комісія складає акт на списання основних засобів (ф. № ОЗ-3), який затверджує керівник підприємства, i лише після цього можна розпочинати розбирання (демонтаж) об’єкта.
Відображаючи операції з ліквідації основних засобів у бухгалтерському обліку, слід керуватися ПБО 7, Інструкцією № 291, а в податковому — Законом № 334/94-ВР.
У податковому обліку відображення основних засобів, ліквідація яких здійснюється за рішенням платника або з незалежних від платника обставин, відповідно до пп. 8.4.8 п. 8.4 ст. 8 Закону № 334/94-ВР здійснюється у звітному періоді, на який припадає виникнення таких обставин. Відповідно до абзацу «а» пп. 8.4.8 п. 8.4 ст. 8 Закону № 334/94-ВР платник податку збільшує валові витрати на суму балансової вартості окремого об’єкта основних фондів групи 1, при цьому вартість такого об’єкта прирівнюється до нуля.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України