• Туристичні послуги


Юридична особа — туристична фірма працює за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності за ставкою 10%. Надає туристичні послуги населенню за цінами, що включають вартість проживання, харчування, транспортних послуг, екскурсійної програми та надбавку за послуги підприємства. За проживання, харчування та транспортні послуги кошти перераховуються на рахунки партнерів: баз відпочинку, ресторанів, транспортних підприємств та фізичних осіб. У розпорядженні туристичної фірми залишається вартість екскурсій та надбавка за послуги. Яку суму потрібно зазначати в Книзі обліку доходів i витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи для обкладання єдиним податком: усі кошти, які надійшли на розрахунковий рахунок, чи лише ті, що залишаються в розпорядженні підприємства після розрахунків з третіми особами?
(М. Василенко, ПП «Перлина Карпат», м. Яремча)

 

Указом № 727/98 визначено коло суб’єктів малого підприємництва, для яких запроваджується спрощена система оподаткування, обліку та звітності.
Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг) (Указ № 727/98).
Суб’єкт малого підприємництва — юридична особа, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, в дохідній частині Книги обліку доходів i витрат відображає всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручку від іншої реалізації. Тобто застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому враховуються всі надходження коштів на розрахунковий рахунок та в касу суб’єкта малого підприємництва (Порядок № 554).
У рядку 4 Розрахунку відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб’єкта малого підприємництва з урахуванням коштів, отриманих від реалізації основних фондів (Порядок № 98).
Спрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб’єктів малого підприємництва може застосовуватися поряд з чинною системою оподаткування, обліку та звітності, передбаченою законодавством, на вибір суб’єкта малого підприємництва.
Об’єктом оподаткування платника податку за загальною системою оподаткування є прибуток, який визначається шляхом зменшення скоригованого валового доходу звітного періоду, визначеного п. 4.3 Закону № 334/94-ВР, на суму валових витрат платника податку, передбачених ст. 5 цього Закону, та суму амортизаційних відрахувань, нарахованих згідно зі статтями 8 i 9 зазначеного Закону.
Таким чином, туристична фірма для обкладання єдиним податком в дохідній частині Книги обліку доходів i витрат повинна враховувати всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва, в тому числі й кошти, що перераховуються іншим суб’єктам за надані послуги, виконані роботи.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 / 2004