• Списання податкового боргу платника податків, визнаного банкрутом


Ухвалою суду затверджено звіт ліквідатора. Податковий борг, включений до кредиторських вимог ДПІ, становив 18 тис. грн. На момент винесення ухвали суду сума податкового боргу збільшилася до 23 тис. грн. Яка сума податкового боргу підлягає списанню?

 

Відповідно до пп. 18.2.1 п. 18.2 ст. 18 Закону № 2181-III податковий борг платника податків, визнаного у встановленому порядку банкрутом, вимоги щодо якого не були задоволені у зв’язку з недостатністю активів банкрута, визнається безнадійним та підлягає списанню. Механізм такого списання визначено Порядком № 103.
Так, згідно з п. 4.1 цього Порядку визначення сум безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню органами державної податкової служби, здійснюється за даними карток особових рахунків платників податків, що ведуться в органах державної податкової служби в установленому порядку, станом на день виникнення податкового боргу.
Пунктом 4.2 Порядку № 103 визначено, що днем виникнення безнадійного податкового боргу вважається дата прийняття судом відповідного рішення.
Таким чином, у разі якщо активів банкрута виявилося недостатньо для задоволення вимог кредиторів, то на підставі ухвали суду про затвердження звіту ліквідатора списанню підлягає вся сума податкового боргу, що обліковувалася в картках особових рахунків платника податків, станом на день прийняття судом такої ухвали. В зазначеному випадку ця сума дорівнює 23 тис. грн.

Консультують фахівці Департаменту стягнення податкового боргу ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 / 2004