• Виникнення права податкової застави


Підприємство, що здійснює продаж пива, не подало розрахунку зі сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства. Чи виникає в такому випадку право податкової застави на активи підприємства?

 

Відповідно до пп. 8.2.1 п. 8.2 ст. 8 Закону № 2181-III у разі неподання або несвоєчасного подання платником податків податкової декларації з першого робочого дня, наступного за останнім днем строку, встановленого законом про відповідний податок, збір (обов’язковий платіж) для подання такої декларації, виникає право податкової застави.
Згідно зі ст. 1 Закону № 2181-III податкова декларація (розрахунок) — документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки, встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов’язкового платежу).
Постановою № 1170 та наказом № 133 визначено терміни подання звіту про суму нарахованого збору на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства, який одночасно є підставою для нарахування та сплати даного платежу.
Таким чином, зазначений звіт повною мірою відповідає терміну «податкова декларація», а тому у разі неподання такого звіту на підставі ст. 8 Закону № 2181-III виникає право податкової застави.

Консультують фахівці Департаменту стягнення податкового боргу ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 / 2004