Витрати на лікування та медичне обслуговування платника податку


Коментарі фахівця


Законом № 889-IV (пп. 9.7.4 п. 9.1 ст. 9) установлено, що до оподатковуваного доходу платника податку не включається цільова благодійна допомога, яка надається резидентами — юридичними або фізичними особами у будь-якій сумі (вартості) закладу охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань), у розмірах, що не покриваються виплатами з фонду загальнообов’язкового медичного страхування, крім витрат на косметичне лікування або косметичну хірургію, лікування та протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, гальванопластики та порцеляни, аборти (крім тих, які проводяться за медичними показаннями), операції з переміни статі, лікування венеричних захворювань, тютюнової та алкогольної залежності та деяких інших захворювань.
Платник податку — резидент має також можливість, після прийняття Закону про загальнообов’язкове медичне страхування, включити до складу податкового кредиту звітного року суму власних коштів, фактично сплачених на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування самого платника або члена його сім’ї першого ступеня споріднення,
у тому числі для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань, у розмірах, що не покриватимуться виплатами з фонду загальнообов’язкового медичного страхування, крім деяких вищезазначених видів витрат.
Якщо витрати на лікування та медичне обслуговування (крім випадків, зазначених вище) на користь своїх працівників здійснюються працедавцем за рахунок коштів, які залишаються після оподаткування такого працедавця податком на прибуток, то така сума витрат або вартість майна (послуг) працедавця за наявності відповідних підтверджуючих документів, наданих такими працівниками, не включається до їхнього оподатковуваного доходу (пп. 4.3.22 п. 4.3 ст. 4 Закону № 889-IV), тобто не оподатковується.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 2 / 2004