• Перереєстрація РРО


Суб’єкт підприємницької діяльності використовував ЕККА типу ЕРА 101.08 у власному магазині. Згодом виникла необхідність продовжити експлуатацію даного ЕККА в іншому магазині того самого суб’єкта. Чи можливе таке використання ЕККА в іншій господарській одиниці, якщо у Державному реєстрі реєстраторів розрахункових операцій даний тип ЕККА включено до розділу II «Реєстратори розрахункових операцій, первинна реєстрація яких заборонена»?
(ТОВ «Гастроном «Уманчанка», м. Умань, Черкаська обл.)

 

Відповідно до Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою № 1315, терміном первинної реєстрації моделі вважається граничний термін, до закінчення якого дозволяється реєструвати в органах ДПС моделі, що раніше не використовувалися суб’єктами підприємницької діяльності під час проведення розрахункових операцій. До таких РРО слід відносити ті реєстратори, які не були раніше зареєстровані в органах ДПС, та ті, що були зареєстровані, але з якихось причин не застосовувалися для реєстрації розрахункових операцій.
У даному випадку до моменту заборони первинної реєстрації ЕККА вже перебував у експлуатації, тому обмеження щодо реєстрації моделі ЕРА 101.08 в органі ДПС на даний ЕККА не поширюються. Крім того, у разі перенесення касового апарата з однієї господарської одиниці до іншої, що належить тому самому суб’єкту підприємницької діяльності, необхідно провадити не повторну реєстрацію, а перереєстрацію РРО, що є простішою процедурою, визначеною п. 2.9 розділу другого Порядку № 614. Зокрема, при такій перереєстрації фіскальний номер РРО не змінюється.

Консультують фахівці Департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 4 / 2004