Звітність платників податків в електронному вигляді

 
Коментар фахівця



Ефективність роботи податкової служби — один з ключових чинників економічного розвитку країни, успішного реформування її економіки. Тому надзвичайно важливими є взаєморозуміння й налагодження партнерських стосунків між податковою службою та платниками податків. Однією з перешкод на цьому шляху є встановлена система подання податкової звітності в класичному, паперовому вигляді. Не секрет, що вона пов’язана з втратами часу, чергами (особливо в день закінчення терміну подання певного звітного документа) та, власне, з витратами коштів на придбання паперових бланків кожної звітної форми.
Крім того, під час заповнення декларації існує імовірність припуститися певних помилок — як арифметичних, так i методологічного характеру. I тоді платникові потрібен буде новий комплект бланків та доведеться знову відвідати податкову інспекцію, навіть коли потрібно виправити лише одну цифру. Така ситуація невигідна й для податкової інспекції, оскільки необхідно обробляти та зберігати кожний поданий платником звіт, навіть коли цей документ є помилковим.
Звичайно, зарадити справі може використання комп’ютерної техніки, оскільки за допомогою відповідного програмного забезпечення завжди можна правильно сформувати будь-який звітний документ та роздрукувати його, але необхідність візиту до податкової інспекції лишається i в такому разі.
Отже, ідеальним вирішенням цієї проблеми може бути передача звітних документів до податкової інспекції засобами електронного зв’язку. Але для реалізації такого задуму необхідні дві речі: стандарт, що описує електронний вигляд звітного документа, та нормативна база, що надає такому документу юридичної сили.
Донедавна відсутність надійної правової бази не давала змоги повноцінно реалізувати можливість приймання звітності в електронному вигляді, але з набранням чинності законами України від 22.05.2003 р. № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 22.05.2003 р. № 852-IV «Про електронний цифровий підпис» цю перешкоду усунуто й на виконання вищезазначених законів ДПА України видала наказ від 23.12.2003 р. № 616 «Про затвердження формату (стандарту) електронного документа звітності платників податків» (далі — наказ № 616), що регламентує єдиний формат для подання звітності в електронному вигляді для всіх форм податкової звітності.
У процесі вибору формату подання електронного звіту було обрано формат файлів на основі мови eXtensible Markup Language (XML). Цей формат зорієнтовано саме на збереження певної інформації в гнучкій структурі i є платформонезалежним, тобто дає змогу здійснювати обмін даними між різними інформаційними системами, хоч по суті є просто текстовим файлом, організованим за певними семантичними правилами.
Правила побудови XML-документа обумовлено відкритим стандартом W3C (Web World Wide Consortium). Вони дозволяють описувати довільні дані у вигляді ієрархічної структури. Формат електронного звітного документа платника передбачає, що кожний звіт поділяється на дві логічні частини: заголовок документа, який надає інформацію про платника, тип документа, звітний період тощо, i тіло документа, що містить усі звітні показники, які кодуються згідно із шаблоном документа. Шаблони надаються у форматі Adobe Portable Document Format (PDF) i нагадують звичайні паперові бланки звітних документів, де в полях проставлено коди звітних показників. Шаблони розробляє ДПА України або уповноважена нею організація. Публікуються вони на веб-сайті державної податкової служби.
За такої структури електронного документа є реальна можливість подавати будь-яку звітність у єдиному форматі, а це дасть змогу уніфікувати обробку документів як для приймаючої сторони (у даному разі — податкової служби), так i для платника.
Для кодування типів документів та іншої службової інформації державна податкова служба публікує також ряд класифікаторів, таких як: довідник державних податкових інспекцій, довідник звітних документів та довідник звітних періодів. Класифікатори надаються у форматі XML-файлів, структуру яких визначено наказом № 616.
Як уже підкреслювалося, перехід на безпаперові технології дасть змогу зменшити кількість механічних помилок під час заповнення документів. Але стандарт XML сам по собі не дає змоги реалізовувати контроль за введеними даними, перевіряти наявність обов’язкових показників, контролювати типи даних. Тому для забезпечення такого контролю було обрано XML-схеми, у яких використовується синтаксис XML i які дадуть змогу контролювати не тільки структуру сформованого електронного документа залежно від його типу, а й типи показників. Тобто використання цих схем унеможливить занесення дати чи довільного тексту в поле, в якому очікується відображення значення показника грошового типу. Такий контроль не просто зменшить кількість помилок у процесі введення звіту, а й значно полегшить обробку наданих документів в органах податкової служби.
Згідно з наказом № 616 до кожної звітної форми розробляється окрема XML-схема, яка зберігається у файлі з іменем, співзвучним імені файла електронного документа відповідного типу i версії. Всі XML-схеми розробляє ДПА України й розповсюджує через веб-сайт служби, як i шаблони документів.
Отже, затвердження відкритого формату (стандарту) електронного документа звітності платників податків справді створює передумови для якісно нового формату спілкування платників з органами податкової служби, надає можливість автоматизовано формувати та контролювати показники звітності з інформаційних систем, що вже функціонують у платників податків, оскільки стандарт електронного документа відкритий для всіх розробників таких інформаційних систем.
Звичайно, затвердження відкритого формату (стандарту) електронного документа — це ще не вирішення всього комплексу заходів, необхідних для впровадження виключно безпаперової технології, i тому перехід до застосування електронної звітності буде поступовим i не виключатиме класичної форми звітності. Наступним кроком у цьому напрямку є розробка та впровадження засобів електронного підпису та шифрування інформації.
У наступних публікаціях буде продовжено розповідь про подальші кроки щодо впровадження формату (стандарту) електронного документа звітності платників податків та надано відповіді на запитання, які виникнуть після цієї публікації.

Богдан МИСЬКІВ,
заступник директора Департаменту автоматизації процесів оподаткування ДПА України;
Костянтин БЕЗДОЛЕНКО,
начальник управління розробки та супроводження АІС «Податки» ДПА у Черкаській області;
Наталія ЗАСПА,
заступник начальника управління розробки
та супроводження АІС «Податки» ДПА
у Черкаській області;
Ігор ДУДОК,
начальник відділу супроводження автоматизації процесів оподаткування ДПА у Львівській області