• Грошова оцінка при нотаріальному посвідченні договорів оренди


З якої грошової оцінки потрібно визначати суму державного мита при нотаріальному посвідченні договорів оренди земельних ділянок?

 

За нотаріальне посвідчення договору оренди земельної ділянки повинно сплачуватися державне мито у розмірі та за ставкою, визначеними пп. «у» п. 3 ст. 3 Декрету № 7-93, яким ставку державного мита визначено в розмірі 0,01 відсотка від грошової оцінки земельної ділянки, яка встановлюється за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України; у разі відсутності грошової оцінки земель — 1 відсоток суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.
Згідно з положеннями Земельного кодексу грошова оцінка земельних ділянок може бути нормативною i експертною та провадитися за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України. Постановою № 1531 затверджено Методику експертної грошової оцінки земельних ділянок. На виконання п. 2 зазначеної постанови Держкомзем України затвердив Порядок № 2.
Пунктом 1.1 цього Порядку встановлено, що експертна грошова оцінка провадиться при укладанні правових угод щодо земельних ділянок, у тому числі для цілей справляння державного мита, крім угод оренди, дарування та довічного утримання.
Таким чином, під час визначення розміру державного мита за нотаріальне посвідчення договорів оренди (суборенди) земельних ділянок враховується нормативна грошова оцінка земельних ділянок, що використовується для визначення розміру земельного податку.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України