Майно установ i організацій, включених до Реєстру неприбуткових організацій та установ

 
 

Установи та організації, що відповідають вимогам п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР, визнаються з метою оподаткування неприбутковими установами й організаціями. Згідно з чинним законодавством України такі установи й організації мають у своєму володінні майно, що використовується для здійснення їх статутної діяльності.
Наприклад, громадські організації, створені відповідно до Закону № 2460-XII, набувають права власності на кошти та інше майно*, передане їм засновниками, членами (учасниками) або державою, набуте від вступних та членських внесків, пожертвуване громадянами, підприємствами, установами й організаціями, а також на майно, придбане за рахунок власних коштів чи на інших підставах, не заборонених законом. Громадські організації також мають право на майно і кошти, придбані в результаті господарської та іншої комерційної діяльності створених ними госпрозрахункових установ і організацій, заснованих підприємств.
Відповідно до ст. 139 Господарського кодексу майном визнається сукупність речей та інших цінностей (включаючи нематеріальні активи), які мають вартісне визначення, виробляються чи використовуються у діяльності суб’єктів господарювання та відображаються в їх балансі або враховуються в інших передбачених законом формах обліку майна цих суб’єктів. Залежно від економічної форми, якої набирає майно у процесі здійснення господарської діяльності, майнові цінності належать до основних фондів, оборотних засобів, коштів, товарів.
Докладніше спинимося на деяких моментах відображення в податковому обліку операцій, пов’язаних з використанням неприбутковими установами й організаціями майна, що належить цим установам i організаціям на основі права власності.

Передача майна, у тому числі й основних фондів, з балансу однієї неприбуткової організації
на баланс іншої неприбуткової організації

Суб’єкт господарювання на свій розсуд володіє, користується i розпоряджається належним йому майном, у тому числі має право надати майно іншим суб’єктам для використання його на праві власності, праві господарського відання чи праві оперативного управління або на основі інших форм правового режиму майна (ст. 134 Господарського кодексу). Оскільки відбувається передача об’єктів основних фондів від одного суб’єкта на користь іншого, то для підтвердження таких дій має складатися договір i акт про передачу майна.
У разі якщо відповідно до договору основні фонди передаються у власність, можливі такі варіанти:
а) умовами договору передбачено відповідну компенсацію вартості таких основних фондів. У такому випадку в неприбуткової організації, що продає основні фонди, виникає дохід, який не підпадає під визначення доходів, що звільняються від оподаткування (підпункти 7.11.2 — 7.11.7 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР), i відображається у рядку 10 Звіту про використання коштів неприбутковими установами й організаціями (за текстом — Звіт). У неприбуткової організації, що придбаває основні фонди, виникають витрати, які можуть відображатися у рядку 9.1 або 9.2.9 Звіту.
____________

*Термін «майно» означає будь-які активи, нехай то будуть матеріальні чи нематеріальні, рухомі чи нерухомі, виражені в речах чи в правах, а також юридичні документи або акти, що підтверджують право власності на такі активи або інтерес у них (п. «d» ст. 2 Конвенції Організації Об’єднаних Націй проти корупції від 31.10.2003 р.).

б) умовами договору не передбачено відповідної компенсації вартості таких основних фондів. У цьому випадку у неприбуткової організації, що безоплатно передає основні фонди, згідно з порядком оподаткування неприбуткових установ та організацій (п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР) не виникають ні доходи, ні витрати. У неприбуткових організацій, включених до Реєстру неприбуткових організацій та установ (за текстом — Реєстр) відповідно до абзацу «а» (ознака неприбутковості з 0001 до 0004), абзацу «б» (ознака неприбутковості з 0005 до 0008 i 0014) та абзацу «е» (ознака неприбутковості 0013) пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР, безоплатно отримані основні фонди відносяться до доходів, що звільняються від оподаткування (підпункти 7.11.2, 7.11.3 та 7.11.7 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР), i відображаються відповідно у рядках 1.3.1.2 та 2.1.2 Звіту. У неприбуткових організацій, зареєстрованих за іншими ознаками неприбутковості, безоплатно отримані основні фонди вважаються доходом i оподатковуються відповідно до абзацу другого пп. 7.11.9 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР. Вартість таких основних фондів відображається у рядку 10 Звіту.

Суми зносу, нарахованого на основні фонди у бухгалтерському обліку, та склад витрат Звіту

Пунктом 1 ст. 2 Закону № 996-XIV визначено, що всі юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм i форм власності, а також представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність.
Мінфін України затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.
При цьому порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності про виконання бюджетів та госпрозрахункових операцій бюджетних установ установлюється Держказначейством України відповідно до законодавства.
Згідно з ПБО 7 «Основні засоби» суму нарахованої амортизації всі підприємства, у тому числі й неприбуткові, відображають збільшенням суми витрат підприємства та зносу необоротних активів.
Відповідно до пп. 8.1.1 п. 8.1 ст. 8 Закону № 334/94-ВР під терміном «амортизація» основних фондів i нематеріальних активів слід розуміти поступове віднесення витрат на їх придбання, виготовлення або поліпшення, на зменшення скоригованого прибутку платника податку у межах норм амортизаційних відрахувань, установлених цією статтею.
Оскільки в будь-якому випадку створення неприбуткових установ i організацій не має на меті отримання прибутку та їх діяльність відповідно не спрямована на отримання прибутку, то основні фонди цих установ та організацій вважаються невиробничими фондами.
Підпунктом 8.1.4 п. 8.1 ст. 8 Закону № 334/94-ВР встановлено, що не підлягають амортизації та провадяться за рахунок відповідних джерел фінансування витрати на придбання, ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих фондів.
Під терміном «невиробничі фонди» слід розуміти капітальні активи, які не використовуються у господарській діяльності платника податку.
Порядок бухгалтерського обліку вартості невиробничих фондів установлюється Мінфіном України. Такий бухгалтерський облік ведеться окремо від податкового обліку та не впливає на податкові зобов’язання платника податку.
Зважаючи на викладене, суми зносу, нарахованого в бухгалтерському обліку на основні фонди установи (організації), яку включено до Реєстру, під час визначення податку на прибуток не враховуються i тому не повинні відображатися в Звіті.
Крім того, у разі якщо неприбуткова установа (організація) отримала дохід, під час визначення прибутку відповідно до норм пп. 7.11.9 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР амортизаційні відрахування не враховуються.

Облік майна, отриманого у вигляді гуманітарної допомоги чи добровільних пожертвувань

Пунктом 3.4 Порядку № 233 визначено, що у разі отримання неприбутковою установою майна, яке надійшло безоплатно або у вигляді добровільних пожертвувань, у рядках 1.3.1.2, 2.1.2, 6.1.2 Звіту відображається вартість такого майна відповідно до супроводжувальних документів.
Слід зауважити, що рядки 1.3.1.2, 2.1.2, 6.1.2 Звіту відповідно заповнюють лише ті установи й організації, що включені до Реєстру з присвоєнням ознаки неприбутковості з 0001 до 0004 (абзац «а»), з 0005 до 0008 i 0014 (абзац «б») та 0013 (абзац «е») пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР.
У неприбуткових організацій, зареєстрованих за іншими ознаками неприбутковості, майно, отримане у вигляді гуманітарної допомоги чи добровільних пожертвувань, вважається доходом i його вартість відображається у рядку 10 Звіту.

Оподаткування доходів, отриманих об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків від надання в оренду майна (допоміжних приміщень)

У об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, зареєстрованих як неприбуткові організацій, від оподаткування звільняються доходи, отримані у вигляді внесків, коштів або майна, які надходять таким неприбутковим організаціям для забезпечення потреб їх основної діяльності, та у вигляді пасивних доходів (абзац четвертий пп. 7.11.7 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР).
Таким чином, доходи, отримані об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків від надання в оренду допоміжних приміщень, не відносяться до доходів, які звільняються від оподаткування у зазначеного об’єднання, зареєстрованого як неприбуткова організація.
Отже, доходи від надання в оренду допоміжних приміщень об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, зареєстрованого як неприбуткова організація, оподатковуються на загальних підставах.

Членські внески профспілок, сплачені в натуральній формі

Значна частина заробітної плати, зокрема на підприємствах АПК, виплачується в натуральній формі. Тому з урахуванням положень спільного листа Мінагропрому України i ЦК профспілок АПК від 26.11.99 р. № 37-26-12/11998 i № 03/233 розрахунки з профспілковими комітетами здійснювалися натуральною продукцією.
Згідно з абзацом «ж» пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР профспілки належать до неприбуткових організацій.
Від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, визначених абзацом «ж» пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР, отримані у вигляді членських внесків, відрахувань коштів підприємств, установ, організацій на культурно-масову, фізкультурну й оздоровчу роботу, безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань i пасивних доходів.
Відповідно до визначення, яке містить ст. 1 Закону № 1045-XIV, член профспілки — особа, яка входить до складу профспілки, визнає статут та сплачує членські внески.
Таким чином, обов’язковою умовою членства у профспілковій організації є сплата членських внесків.
Відповідальність та порядок сплати членських внесків встановлено ст. 42 Закону № 1045-XIV, а саме: роботодавець зобов’язаний сприяти створенню належних умов для діяльності профспілкових організацій, що діють на підприємстві, в установі або організації. За наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілки, роботодавець щомісяця i безоплатно перераховує на рахунок профспілки членські профспілкові внески із заробітної плати працівників відповідно до укладеного договору в терміни, визначені цим договором. Роботодавець не вправі затримувати перерахування зазначених коштів.
Таким чином, профспілкові внески не можуть надаватися в натуральній формі.
Крім того, ст. 34 Закону № 1045-XIV встановлено, що для здійснення статутної діяльності профспілки мають право придбання майна за рахунок членських внесків, інших власних коштів, пожертвувань громадян, підприємств, установ та організацій або на інших підставах, не заборонених законодавством.
Тобто профспілки можуть придбавати майно за рахунок членських внесків, а не набувати його в рахунок таких внесків.
Враховуючи вищевикладене, розрахунки з профспілковими комітетами, що здійснювалися натуральною продукцією, вважаються безоплатною передачею майна.

Інна ОНИЩЕНКО,
головний державний податковий інспектор
відділу методології з податку на прибуток
Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004