• Бюджетні кошти отримано для придбання спецавтотранспорту


Автотранспортне комунальне підприємство — платник єдиного податку отримало з місцевого бюджету кошти за капітальним трансфертом (код 2410) на придбання нового спеціального автотранспорту, призначеного для реалізації програми соціально-економічного розвитку держави. Чи включаються ці кошти до бази оподаткування єдиним податком?
(Автотранспортне комунальне підприємство, м. Донецьк)

 

Згідно зі ст. 1 Указу № 727/98 виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
Порядком № 554 установлено, що юридична особа, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, у дохідній частині Книги обліку доходів i витрат відображає всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручку від іншої реалізації. Тобто застосовується касовий метод обчислення виручки, за яким платник єдиного податку повинен враховувати всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або (та) в касу.
Крім того, п. 5 Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою визначено, що в рядку 4 «Усього виручка від реалізації» відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб’єкта малого підприємництва з урахуванням коштів, отриманих від реалізації основних фондів (Порядок № 98).
Враховуючи викладене, суб’єкт підприємницької діяльності — платник єдиного податку для обкладання єдиним податком повинен враховувати всі кошти, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів, виручку від іншої реалізації, а також кошти, одержані з бюджету на придбання нового спеціального автотранспорту.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004