• Засновник надає цільове фінансування


Юридична особа — районне телебачення, яка є платником єдиного податку за ставкою 10% (з комунальною формою власності), отримала від засновників кошти цільового фінансування. Чи обкладаються єдиним податком такі надходження?
(Г. Малишкова, м. Скадовськ, Херсонська обл.)

 

Статтею 44 розділу шостого Закону № 3759-XII передбачено, що джерелами фінансування телерадіоорганізацій є бюджетні асигнування, абонентна плата, а також кошти, отримані від виробництва i трансляції реклами, видання газет, журналів, інформаційних бюлетенів, книг, відеогазет, створення телерадіопрограм на замовлення та з інших джерел фінансування, у тому числі внесків засновників, спонсорів, державних органів, благодійних та інших громадських фондів, а також окремих громадян.
Відповідно до ст. 1 Указу № 727/98 виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто при визначенні виручки застосовується касовий метод обчислення виручки, за яким ураховуються всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб’єкта малого підприємництва.
Крім того, згідно з Порядком № 554 в дохідній частині Книги обліку доходів i витрат відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.
Таким чином, у разі надходження на розрахунковий рахунок підприємства коштів з бюджету на покриття збитків або на поточні витрати ці кошти підприємство повинно включати до бази оподаткування єдиним податком.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004