• Кошти для придбання будматеріалів


Комунальне підприємство — платник єдиного податку отримало з місцевого бюджету кошти на придбання будматеріалів для проведення капремонту житлового фонду. Чи включаються ці кошти до бази оподаткування єдиним податком?
(Р. Гаврилюк, м. Здолбунів, Рівненська обл.)

 

Згідно зі ст. 1 Указу № 727/98 виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
Крім того, згідно з Порядком № 554 у дохідній частині Книги обліку доходів i витрат відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації. Тобто застосовується касовий метод обчислення виручки, за яким платник єдиного податку повинен враховувати всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або (та) в касу.
Отже, суб’єкт підприємницької діяльності — платник єдиного податку для обкладання єдиним податком повинен враховувати всі кошти, отримані на розрахунковий рахунок або (та) в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів, виручку від іншої реалізації, а також кошти, одержані з місцевого бюджету на проведення ремонтних робіт житлового фонду.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004