• Отримання ліцензії


Чи потрібно підприємству отримувати ліцензію Нацбанку України у разі здійснення розрахунків з іншим українським підприємством сертифікатами, вираженими в іноземній валюті?

 

Відповідно до ст. 1 Декрету № 15-93 для цілей цього Декрету під терміном «іноземна валюта» слід розуміти як власне іноземну валюту, так i банківські метали, платіжні документи та інші цінні папери, що виражені в іноземній валюті або банківських металах.
При цьому валютні операції — це операції, пов’язані з переходом права власності на валютні цінності, за винятком операцій, що здійснюються між резидентами у валюті України.
Згідно з пп. «г» п. 4 ст. 5 Декрету № 15-93 для здійснення операції з використання іноземної валюти на території України як засобу платежу або як застави необхідно одержати разову індивідуальну ліцензію Нацбанку України.
Враховуючи викладене, здійснення розрахунків між резидентами України сертифікатами, вираженими в іноземній валюті, які підпадають під визначення «іноземна валюта», необхідно одержати ліцензії Нацбанку України.
У разі відсутності ліцензії Нацбанку України до резидентів України застосовується відповідальність, передбачена ст. 16 Декрету № 15-93.

Консультують фахівці Департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004