• Товар викрадено під час транспортування


Українське підприємство експортувало продукцію, яку під час транспортування було викрадено. Виручка в законодавчо встановлені терміни не надійшла, але перевізником відшкодовано експортеру в національній валюті збитки в розмірі вартості втраченого товару. Чи застосовуватиметься у цьому випадку відповідальність, передбачена ст. 4 Закону № 185/94-ВР?

 

Статтею 1 Закону № 185/94-ВР передбачено, що виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їхні валютні рахунки в уповноважених банках у терміни виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 90 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності — з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності.
Згідно ізі ст. 4 Закону № 185/94-ВР порушення резидентами термінів, передбачених статтями 1 i 2 цього Закону, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка від суми неодержаної виручки (митної вартості недопоставленої продукції) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Нацбанку України на день виникнення заборгованості.
Пунктом 2.3 Інструкції № 136 також передбачено зняття банком експортної операції резидента з контролю після зарахування виручки за цією операцією (або її частини — у разі здійснення обов’язкового продажу) на поточний рахунок останнього.
При цьому слід зазначити, що виручка резидента у іноземній валюті визначається виходячи з умов договору та відображеної вартості експортованого товару в первинних документах, які засвідчують фактичне виконання зовнішньоекономічної операції.
Виходячи з викладеного, ненадходження в установлений термін валютної виручки, зазначеної в контракті, за умови відшкодування експортеру перевізником збитків в національній валюті в розмірі вартості втраченого товару, не звільняє резидента України від відповідальності, передбаченої ст. 4 Закону № 185/94-ВР.

Консультують фахівці Департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004