• Молодіжна громадська організація


Комунальний податок

Молодіжна громадська організація протягом понад 10 років існування не мала найманих працівників, відповідно не нараховувався фонд оплати праці та не надавалась довідка за формою № 8ДР. Чи повинна у такому разі організація подавати звіт з комунального податку з прочерками?

 

Законом № 1251-ХІІ до місцевих податків i зборів віднесено комунальний податок.
Місцеві податки i збори (обов’язкові платежі), механізм справляння та порядок їх сплати, як визначено п. 3 ст. 15 Закону № 1251-ХІІ, установлюються сільськими, селищними, міськими радами відповідно до переліку i в межах граничних розмірів ставок, установлених законами України, крім збору за проїзд територією прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон, який встановлюється обласними радами. При цьому комунальний податок є обов’язковим для встановлення сільськими, селищними та міськими радами за наявності об’єктів оподаткування або умов, з якими пов’язане його запровадження.
Відповідно до ст. 15 Декрету № 56-93 комунальний податок справляється з юридичних осіб, крім бюджетних установ, організацій, планово-дотаційних та сільськогосподарських підприємств. Його граничний розмір не повинен перевищувати 10% річного фонду оплати праці, обчисленого виходячи з розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.
Статтею 18 Декрету № 56-93 визначено, що органи місцевого самоврядування самостійно встановлюють i визначають порядок сплати місцевих податків i зборів відповідно до переліку i в межах установлених граничних розмірів ставок.
Згідно з п. 1.11 ст. 1 Закону № 2181-III податкова декларація — документ, який подається платником податків до контролюючого органу в терміни, встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов’язкового платежу).
Відповідно до пп. 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 Закону № 2181-III платник податків, який не подає податкову декларацію у терміни, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.
Таким чином, молодіжна громадська організація є платником комунального податку i повинна подавати звіт до органів державної податкової служби за місцезнаходженням платника за формою, затвердженою наказом № 625.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004