1 травня 2004 року завершиться впровадження спеціалізованих РРО в пунктах обміну валюти


Актуально!

У продовження публікації у «Віснику» № 8/2004 «Пункти обміну валюти: здійснення операцій
за новими вимогами» інформуємо:

27 лютого 2004 р. відбулося чергове засіданні Державної комісії з питань впровадження електронних систем i засобів контролю та управління товарним i грошовим обігом при Кабінеті Міністрів України (за текстом — Державна комісія). До Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій було включено три моделі спеціалізованих реєстраторів із сферою застосування «операції з купівлі-продажу іноземної валюти», які пройшли перевірку на відповідність встановленим Вимогам щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.
Їх застосування має свої особливості. Це, насамперед, пов’язано з тим, що відповідно до зазначених Вимог фіскальний засіб контролю для пунктів обміну іноземної валюти є різновидом ЕККР (інакше — «фіскальний принтер»), який працює під керуванням, як правило, звичайного комп’ютера. Виконання таким реєстратором операцій, пов’язаних з належним оформленням квитанцій i довідок, операцій конвертації однієї готівкової іноземної валюти в іншу, формування реєстрів купленої (проданої) іноземної валюти залежить від прикладного програмного забезпечення комп’ютера, під керуванням якого працює спеціалізований реєстратор. Зазначені операції мають відповідати технологічним процесам пунктів обміну іноземної валюти, визначеним Інструкцією про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженою постановою правління Нацбанку України від 12.12.2002 р. № 502, зареєстрованою в Мін’юсті України 14.01.2003 р. за № 21/7342.
Таким чином, впровадження РРО з купівлі-продажу іноземної валюти залежатиме від того, як оперативно такі комп’ютерні програми будуть підготовлені, наскільки коректно вони будуть узгоджені з технологією роботи обмінних пунктів i, нарешті, від затрат часу на перенавчання касирів.
Всебічно проаналізувавши ситуацію із впровадженням фіскальних засобів контролю в пунктах обміну іноземної валюти, Державна комісія прийняла рішення завершити до 1 травня 2004 р. переведення суб’єктів підприємництва, що здійснюють операції з купівлі-продажу іноземної валюти, на облік таких операцій із застосуванням спеціалізованих реєстраторів розрахункових операцій.
ДПА України листом від 01.03.2004 р. № 3454/7/23-2317 довела зазначене рішення Державної комісії до відома підпорядкованих органів державної податкової служби.
Леонід БОЄНКО, директор Департаменту
податкового аудиту та валютного контролю ДПА України,
член Державної комісії з питань впровадження електронних систем i засобів контролю та управління товарним i грошовим обігом при Кабінеті Міністрів України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004