• Послуги з практичної психології

 

Чи потрібно мати ліцензію Міністерства охорони здоров’я суб’єкту підприємницької діяльності — фізичній особі, який надає послуги з практичної психології? Що слід розуміти під поняттям «медична практика»? Чи є складовою медичної практики практична психологія?
(Л. Мальон, м. Канів, Черкаська обл.)

 

Статтею 9 Закону № 1775-III установлено, що ліцензуванню підлягає, зокрема, медична практика. Органом ліцензування для зазначеного виду господарської діяльності постановою № 1698 визначено Міністерство охорони здоров’я України.
Відповідно до ст. 8 Закону № 1775-III нормативно-правовим актом, положення якого встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги для провадження певного виду господарської діяльності, є Ліцензійні умови.
Ліцензійними умовами № 38/63 визначено, що медична практика — це діяльність, яка пов’язана з комплексом спеціальних заходів, спрямованих на сприяння поліпшенню здоров’я, підвищення санітарної культури, запобігання захворюванням та інвалідності, на діагностику, допомогу особам з гострим та хронічним захворюваннями й реабілітацію хворих та інвалідів, що здійснюється особами, які мають спеціальну освіту.
Листом № 18.19.03-48 Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що практичну психологію не включено до Номенклатури лікарських спеціальностей, яку затверджено наказом № 359, тому зазначене міністерство не видає ліцензії суб’єктам господарювання, які надають послуги з практичної психології.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004