• Торгівля лікарськими засобами в сільській місцевості

 

Аптека, розташована в сільській місцевості, здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Чи має таке підприємство пільги щодо ліцензування?
(ФВКП «Аптека», Київська обл.)

 

Одним із основних принципів державної політики у сфері ліцензування є забезпечення рівності прав, законних інтересів усіх суб’єктів господарювання (ст. 3 Закону № 1775-III).
Пунктом 9 ст. 9 цього Закону також визначено, що виробництво лікарських засобів, оптова, роздрібна торгівля лікарськими засобами підлягають ліцензуванню.
Ліцензійними умовами № 3/8 передбачено, що дія цих умов поширюється на всіх суб’єктів господарювання — зареєстрованих в установленому законодавством порядку юридичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, які проводять господарську діяльність, пов’язану з виробництвом лікарських засобів, оптовою, роздрібною торгівлею лікарськими засобами, а також на фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють діяльність у зазначеній галузі.
Враховуючи, що жодних застережень щодо провадження господарської діяльності в сільській місцевості немає, аптека повинна мати ліцензію на здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004