• Припинення діяльності

 

Суб’єкт господарювання має в населеному пункті декілька підрозділів, які здійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Один із цих підрозділів планується закрити. Чи є правомірними вимоги щодо необхідності повідомлення про це органу ліцензування?
(ТОВ «Ліки-М», Донецька обл.)

 

Відповідно до ст. 14 Закону № 1775-III для кожної філії, кожного відокремленого підрозділу ліцензіата, які провадитимуть господарську діяльність на підставі отриманої ним ліцензії, орган ліцензування видає ліцензіату засвідчені ним копії ліцензії, які реєструються в журналі обліку заяв та виданих ліцензій. Засвідчена органом ліцензування копія ліцензії є документом, що підтверджує право філії або іншого структурного підрозділу ліцензіата на провадження певного виду господарської діяльності на підставі отриманої ліцензії.
У разі ліквідації філії, іншого відокремленого підрозділу ліцензіата, які провадили господарську діяльність згідно з отриманою ліцензією, або в разі припинення провадження філією, іншим відокремленим підрозділом ліцензіата господарської діяльності згідно з отриманою ліцензією ліцензіат зобов’язаний протягом семи робочих днів з дати ліквідації такої філії або іншого відокремленого підрозділу або з дати припинення діяльності такою філією або іншим відокремленим підрозділом подати до органу ліцензування відповідне повідомлення в письмовій формі. Орган ліцензування повинен внести відповідні зміни до ліцензійного реєстру не пізніше наступного робочого дня з дати надходження такого повідомлення.
Зазначена вимога передбачається також п. 1.21 Ліцензійних умов № 3/8.
Враховуючи зазначене, вимоги органу ліцензування не суперечать нормам законодавчих актів i не порушують прав ліцензіатів.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004