• Пільги інвалідам II групи

 

Які пільги щодо сплати податків установлено для інвалідів II групи?
(м. Київ)

 

Чинним податковим законодавством передбачено пільги для інвалідів щодо податків, які сплачують фізичні особи.
Декретом № 13-92 передбачено надання пільг щодо прибуткового податку з громадян у вигляді зменшення сукупного оподатковуваного доходу, а саме:
до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на місяць (до 85 грн.) інвалідам з дитинства, інвалідам I i II групи;
до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на місяць (до 170 грн.) громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесеним до категорій 1 i 2 (інвалідам з числа учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи (статті 10 та 11 Закону № 796-ХІІ), щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, віднесеним до категорії 1.
Пільга щодо прибуткового податку з громадян інвалідам війни, учасникам бойових дій, учасникам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та особам, на яких поширюється чинність Закону № 3551-ХІІ, надається у вигляді зменшення їхнього сукупного оподатковуваного доходу до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на місяць, що становить 255 грн. на місяць, або 3060 грн. на рік.
Відповідно до Закону № 378/96-ВР не справляється плата за земельні ділянки у межах граничних норм, установлених Земельним кодексом (ст. 121):
інвалідів I i II групи;
осіб, які користуються пільгами відповідно до Закону № 3551-ХІІ (у тому числі інвалідів війни);
громадян, яким у встановленому порядку видано посвідчення про те, що вони постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Законом № 1963-ХІІ інваліди незалежно від групи інвалідності (у тому числі діти-інваліди за поданням органів соціального захисту) звільняються від сплати податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів щодо одного легкового автомобіля з об’ємом циліндрів двигуна до 2500 смЗ або одного мотоцикла з об’ємом циліндрів двигуна до 650 смЗ, чи одного човна моторного або катера (крім спортивного) з довжиною корпуса до 7,5 м.
Згідно з Декретом № 7-93 за вчинення в інтересах громадян дій та видачу документів, що мають юридичне значення, від сплати державного мита звільняються:
інваліди I i II групи;
інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, i особи, прирівняні до них у встановленому порядку.
Доходи фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють підприємницьку діяльність i обрали загальну систему оподаткування доходів, одержаних від такої діяльності, оподатковуються в загальному порядку відповідно до положень Декрету № 13-92 (розділ IV). На таких фізичних осіб поширюються пільги щодо сплати прибуткового податку, передбачені ст. 6 цього Декрету.
На доходи громадян, одержані від здійснення підприємницької діяльності, у разі сплати ними прибуткового податку за фіксованим розміром (фіксованого податку) або обрання спрощеної системи оподаткування шляхом сплати єдиного податку положення статей 5 i 6 Декрету № 13-92 не поширюються, тобто пільг щодо сплати фіксованого або єдиного податку законодавством не передбачено.
Законом № 889-IV, який набрав чинності з 01.01.2004 р., змінено систему оподаткування доходів фізичних осіб та надання їм пільг. Пільги щодо оподаткування доходів фізичних осіб надаватимуться у вигляді податкових соціальних пільг.
Статтею 6 Закону № 889-IV передбачено, що платник, який є інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 150% від мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.
Податкова соціальна пільга застосовуватиметься до доходу, отриманого платником податку як заробітна плата протягом звітного податкового місяця, якщо його розмір не перевищуватиме суми місячного прожиткового рівня для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн.
На перехідний період (з 2004 по 2007 рр.) податкову соціальну пільгу щодо сплати податку з доходів фізичних осіб установлено в таких розмірах: 30% від суми податкової соціальної пільги, визначеної пп. 6.1.1 п. 6.1 ст. 6 Закону № 889-IV, — у 2004 р.; 50% — у 2005 р.; 80% — у 2006 р.; 100% — у 2007 р.

Консультують фахівці Департамент оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004