• Передача права користування та розпорядження транспортним засобом

 

Чи оподатковуються з 01.01.2004 р. доходи фізичних осіб — власників транспортних засобів, які на підставі довіреності передають право користування та розпорядження транспортним засобом іншим особам?
(Донецька обл.)

 

Відповідно до п. 12.2 ст. 12 Закону № 889-IV при продажу об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного (парусного) човна продавець звільняється від сплати податку з доходів фізичних осіб за умови сплати (перерахування) ним суми відповідного державного мита до бюджету до/або під час такого продажу, що сплачується за нотаріальне посвідчення державною нотаріальною конторою договору купівлі-продажу.
Згідно з Цивільним кодексом (ст. 64) довіреністю визнається письмове уповноваження, яке видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами, тобто не передбачає переходу права власності на об’єкт, що відчужується.
За договором купівлі-продажу (ст. 224 Цивільного кодексу) продавець зобов’язується передати майно у власність покупцеві, а покупець зобов’язується прийняти майно i сплатити за нього певну грошову суму, тобто оформлюється перехід права власності.
При передачі права користування та розпорядження транспортним засобом фізичною особою — власником транспортного засобу (довірителем) на підставі доручення іншій особі право власності на транспортний засіб залишається незмінним, тобто не здійснюється відчуження майна, а право розпорядження власністю (транспортним засобом) залишається за власником (довірителем).
Отже, безпосередньо при посвідченні довіреності на право користування та розпорядження майном (транспортним засобом) не виникає підстав для оподаткування, тому немає i об’єкта оподаткування податком з доходів фізичних осіб.
Згідно з п. 1.2. ст. 1 Закону № 889-IV, якщо майно платника податку передається іншій особі за довіреністю, умови якої передбачають право такої (іншої) особи продати майно або відчужити його в інший спосіб, крім такої передачі між членами подружжя у межах спільної часткової або спільної сумісної власності, то у таких випадках звичайна вартість майна, що передається, включатиметься до доходу платника податку з метою оподаткування.
У разі якщо повірений повертає кошти, отримані внаслідок такого продажу (відчуження) довірителю у майбутньому, сума таких коштів не включатиметься до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу повіреного.
Позитивна різниця між сумою таких коштів та звичайною вартістю майна, переданого за довіреністю, включатиметься до складу загального оподатковуваного доходу довірителя відповідного звітного податкового періоду.
Таким чином, якщо особа, якій видано довіреність, продає транспортний засіб, то згідно з цивільним законодавством вона повинна повернути довірителю одержані від продажу гроші. У такому разі починають діяти норми ст. 12 Закону № 889-IV щодо оподаткування одержуваних довірителем доходів.

Консультують фахівці Департамент оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004