• Пільги батькам

 

Який порядок надання пільг громадянам, які виховують інваліда з дитинства (під час чинності Декрету № 13-92 та на сьогодні)?
(Донецька обл., м. Добропілля)

 

Відповідно до пп. «е» п. 4 ст. 6 Декрету № 13-92 сукупний оподатковуваний дохід одного з батьків, який виховує інваліда з дитинства, i батьків, які виховують двох i більше інвалідів з дитинства, що проживають разом з ними i потребують постійного догляду, зменшується до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожний місяць, включаючи розмір вирахувань, встановлених пунктами 1 та 2 зазначеної статті, зокрема, на розмір неоподатковуваного мінімуму доходів, що надається на кожну дитину віком до 16 років, якщо місячний сукупний оподатковуваний дохід не перевищує 10 мінімальних заробітних плат.
Ця пільга надається на підставі пенсійного посвідчення, проте оскільки Декретом № 13-92 передбачено умову постійного догляду, також на підставі довідки з органу охорони здоров’я, що підтверджує необхідність постійного догляду, та довідки з житлового органу про проживання інваліда (інвалідів) з дитинства разом із батьками.
Якщо інваліди з дитинства мають самостійні джерела доходів, то при оподаткуванні їхній сукупний оподатковуваний дохід зменшується до 5 неоподатковуваних мінімумів за кожний місяць (неоподатковуваний мінімум на сьогодні становить 17 грн. на місяць) згідно з пп. «в» п. 4 ст. 6 Декрету № 13-92.
Пільги щодо прибуткового податку з громадян, у тому числі вищезазначені, протягом календарного року поширюються на доходи, одержувані громадянами за місцем основної роботи. Якщо громадяни протягом календарного року одержували доходи також не за місцем своєї основної роботи, вони зобов’язані після закінчення року (до 1 квітня) подати до податкового органу декларацію про сукупний річний оподатковуваний дохід, а податкові органи надаватимуть їм пільги при обчисленні сукупної річної суми податку на підставі поданої декларації.
Враховуючи вищевикладене, пільга щодо сплати прибуткового податку в розмірі зменшення сукупного оподатковуваного доходу до 5 неоподатковуваних мінімумів громадянам (батькам), які доглядають інваліда (інвалідів) з дитинства, надається за певних умов, що підтверджується відповідним документом. За відсутності такого документа зазначена пільга не надається.
З 01.01.2004 р. Декрет № 13-92 втратив чинність, проте набрав чинності Закон № 889-IV, яким передбачено пільги деяким категоріям платників. Зокрема, ст. 6 Закону № 889-IV передбачено, що платник податку, який є інвалідом I або II групи до 18 років, у тому числі з дитинства, або особою, яка утримує дитину-інваліда I або II групи, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 150% від мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, в розрахунку на кожну таку дитину.
Податкова соціальна пільга застосовуватиметься до доходу, отриманого платником податку як заробітна плата протягом звітного податкового місяця, якщо його розмір не перевищуватиме суми місячного прожиткового рівня для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн.
Згідно з Прикінцевими положеннями Закону № 889-IV на перехідний період (з 2004 по 2007 рр.) податкову соціальну пільгу щодо сплати податку з доходів фізичних осіб встановлено в таких розмірах: 30% від суми податкової соціальної пільги, визначеної пп. 6.1.1 п. 6.1 ст. 6 вищенаведеного Закону, — у 2004 р.; 50% — у 2005 р.; 80% — у 2006 р.; 100% — у 2007 р.

Консультують фахівці Департамент оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004