• Використання радіочастот без наявності дозволу


Збір за використання радіочастотного ресурсу України

Чи слід подавати до податкових органів податкову декларацію та сплачувати збір за використання радіочастотного ресурсу України, якщо підприємство отримало ліцензію на використання радіочаст, не отримавши дозволу на таке використання?

 

Згідно зі ст. 10 Закону № 1344-IV у 2004 р. збір за використання радіочастотного ресурсу України сплачується починаючи з дати видачі ліцензії на використання радіочастотного ресурсу України. Сума збору за використання радіочастотного ресурсу України розраховується платниками самостійно виходячи із розміру встановлених ставок та ширини смуги радіочастот, визначеної в ліцензії на використання радіочастотного ресурсу України, по кожному регіону окремо.
Користувачі радіочастотного ресурсу України щомісяця протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, подають до органів податкової служби податкові декларації. Форму податкової декларації затверджено наказом № 24.
У 2003 р. відповідно до ст. 9 Закону № 380-IV збір за використання радіочастотного ресурсу України сплачувався починаючи з дати фактичного використання радіочастотного ресурсу України. Сума збору розраховується платниками самостійно виходячи із розміру встановлених ставок та ширини смуги радіочастот, визначеної у ліцензії на використання радіочастотного ресурсу України.
Таким чином, якщо платник отримав ліцензію на право використання радіочастотного ресурсу України, але не отримав дозволу, або отримавши дозвіл, фактично радіочастотний ресурс не використовував, то не потрібно подавати розрахунок збору за використання радіочастотного ресурсу до податкових органів у 2003 р. i сплачувати зазначений збір.

Консультують фахівці Департамент оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004