Сплата у 2004 році збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну i теплову енергію


Коментар фахівця



Новий загальнодержавний збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію включено до ст. 14 «Загальнодержавні податки і збори (обов’язкові платежі)» Закону України від 25.06.91 р. № 1251-XII «Про систему оподаткування» (за текстом — Закон «Про систему оподаткування) Законом України від 22.05.2003 р. № 849-IV «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2003 рік» та деяких інших законодавчих актів».
Водночас згідно зі ст. 1 Закону «Про систему оподаткування» Кабінет Міністрів України та Національна комісія регулювання електроенергетики України (за текстом — НКРЕ України) уповноважені встановлювати розмір та механізм справляння збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію. Відповідно до ст. 1 цього Закону постановою Кабінету Міністрів України від 24.12.2003 р. № 2002 затверджено Механізм справляння збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну i теплову енергію (за текстом — Механізм), який визначає обов’язкові елементи системи оподаткування — платників збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну i теплову енергію, об’єкти оподаткування, порядок визначення сум збору, а також адміністративні положення щодо його справляння, а саме: базовий податковий (звітний) період для збору, порядок i терміни подання звітності i сплати цього збору.
Згідно з Механізмом та постановою НКРЕ України від 31.12.2003 р. № 1484 у 2004 р. платниками збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну i теплову енергію є: ДП «Енергоринок», АК «Київенерго» ТЕЦ, ЗАТ «Білоцерківська ТЕЦ», ДП «Черкаська ТЕЦ» ВАТ «Черкаське хімволокно», ТОВ «ТехНова» (Чернігівська ТЕЦ), ТОВ «Суми ТЕКо» (Сумська ТЕЦ), ТОВ «Суми ТЕКо» (Шосткинська ТЕЦ), ВАТ «Полтаваобленерго» (Кременчуцька ТЕЦ), ДП «Сєверодонецька ТЕЦ», ЗАТ «ТД «Мегаресурс» (Краматорська ТЕЦ), ДП «Калуська ТЕЦ» та ЗАТ «Теплоелектроцентраль-3» (м. Харків).
Пунктом 3 Механізму визначено, що об’єктом обчислення збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну i теплову енергію є вартість відпущеної електричної та теплової енергії без урахування податку на додану вартість.
Відповідно до ст. 1 Закону «Про систему оподаткування» та п. 4 Механізму розмір збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну i теплову енергію встановлюється НКРЕ України виходячи із сум збору, затверджених Законом України про державний бюджет на відповідний рік.
Постановою НКРЕ України № 1484 для виробників електричної енергії, що продають електричну енергію поза оптовим ринком електричної енергії, встановлено цільову надбавку до діючого тарифу на електричну енергію на 2004 р. у розмірі 11,60 грн./МВт . год.
Водночас для ДП «Енергоринок» розмір збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну i теплову енергію на 2004 р. встановлено постановою НКРЕ України від 31.12.2003 р. № 1485, який визначено помісячно у фіксованих сумах.
Суми збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну i теплову енергію включаються до складу валових доходів i валових витрат платника збору відповідно до пп. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 та пп. 5.2.5 п. 5.2 ст. 5 Закону України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями).
Механізмом визначено, що розрахунки збору за формою, встановленою ДПА України, за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, подаються до податкових органів протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом, а погашення податкового зобов’язання зі збору здійснюється протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання цього розрахунку.
Відповідно до п. 6 Механізму наказом ДПА України від 10.02.2004 р. № 84 затверджено форму розрахунку збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну i теплову енергію для Державного підприємства «Енергоринок» та форму розрахунку збору для юридичних осіб — виробників електричної енергії, що продається поза оптовим ринком електричної енергії, та теплової енергії.
Пунктом 5.1 ст. 5 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» передбачено, що у випадку якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки у показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право надати уточнюючий розрахунок.
Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо такі уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені. Форма уточнюючих розрахунків визначається у порядку, встановленому для податкових декларацій.
З огляду на викладене форми розрахунку збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну i теплову енергію передбачають можливість самостійного виправлення помилок шляхом подання уточнюючих розрахунків.
Слід зазначити, що юридичні особи — виробники електричної енергії, що продається поза оптовим ринком електричної енергії, та теплової енергії, включаючи акціонерну енергетичну компанію «Київенерго», також зобов’язані сплачувати збір у вигляді авансових внесків виходячи з фактично оплачених обсягів електричної та теплової енергії не пізніше наступного дня після отримання плати за них (п. 8 Механізму).
В основу визначення терміну сплати покладено один із принципів побудови та призначення системи оподаткування, встановлений Законом «Про систему оподаткування» щодо рівномірності сплати, — встановлення строків сплати податків i зборів (обов’язкових платежів) виходячи з необхідності забезпечення своєчасного надходження коштів до бюджету для фінансування відповідних витрат.
Слід також зазначити, що ст. 105 Закону України від 27.11.2003 р. № 1344-IV «Про Державний бюджет України на 2004 рік» передбачено особливості сплати збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію Державним підприємством «Енергоринок». Так, зокрема, цією статтею встановлено, що у 2004 р. сплата збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію як складової оптового тарифу на електроенергію оптового ринку електроенергії України в кожному звітному розрахунковому періоді (місяці) здійснюється після повної оплати електроенергії, відпущеної в цьому звітному періоді енергогенеруючими компаніями на оптовий ринок електроенергії України.

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
заступник начальника управління — начальник відділу Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 / 2004