• Облік поворотної фінансової допомоги

 

Чи включається сума поворотної фінансової допомоги до складу валового доходу позичальника, якщо таку допомогу отримано до 01.01.2003 р. та не повернено до 01.01.2004 р.?
(ВАТ «Аквамир», м. Судак, АР Крим)

 

Відповідно до п. 1 розділу другого «Перехідні положення» Закону № 349-IV поворотна фінансова допомога, надана до моменту набрання чинності цим Законом, оподатковується за правилами, що діяли на момент її надання. При цьому якщо платник податку включив суми такої поворотної допомоги до складу валових доходів відповідно до роз’яснень контролюючих органів, такий платник податку мав право включити суми такої поворотної фінансової допомоги (її частини) до складу валових витрат за результатами податкового періоду, в якому відбувається її повернення. Це правило діяло до 01.01.2004 р.
З метою забезпечення єдиного розуміння застосування пп. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 Закону № 334/94-ВР стосовно відображення в податковому обліку операцій з одержання та повернення сум поворотної фінансової допомоги (позики) наказом ДПА України № 26 затверджено узагальнююче податкове роз’яснення з цього питання.
Згідно з нормами п. 6 зазначеного роз’яснення поворотна фінансова допомога, отримана до 01.01.2003 р., мала оподатковуватися до 01.01.2004 р. за правилами, що діяли на момент її надання.
При цьому платники податку, які відповідно до Закону № 334/94-ВР не включили суми такої допомоги до валових доходів, не повинні включати їх при поверненні, відповідно, й до складу валових витрат. Тобто якщо платник податку — позичальник не включав до валового доходу суми отриманої поворотної фінансової допомоги, зазначене не вважається порушенням законодавства про оподаткування.

Консультують фахівці Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 / 2004