• Доходи працівників, зайнятих на підземних роботах у вугільній i гірничодобувній промисловості

 

Чи включаються до загального оподатковуваного доходу доходи у вигляді заробітної плати, інші виплати та винагороди, нараховані працівникам, зайнятим на підземних роботах у вугільній i гірничодобувній промисловості?

 

З 1 січня 2004 р., з набуттям чинності Законом № 889-IV, втратили чинність положення Декрету № 13-92, за винятком Розділу IV щодо оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю.
Згідно з постановою № 1628, прийнятою на виконання п. 22.11 ст. 22 Закону № 889-IV, втрачають чинність постанови Кабінету Міністрів України стосовно надання додаткових пільг щодо прибуткового податку з громадян, прийняті відповідно до п. 5 ст. 6 Декрету № 13-92. До переліку цих постанов включено постанову № 470.
Законом № 889-IV встановлено (пп. 4.2.1 п. 4.2 ст. 4), що до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, доходи у вигляді заробітної плати, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) платнику податку, в тому числі працівникам, зайнятим на підземних роботах у вугільній i гірничодобувній промисловості, відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, які підлягають оподаткуванню при їх виплаті за ставкою 15% (п. 7.1 ст. 7 Закону № 889-IV). На перехідний період до 1 січня 2007 р. в Україні діятиме ставка 13%.
Закон № 889-IV суттєво знижує податковий тиск на доходи фізичних осіб для всіх категорій платників податку та передбачає надання громадянам низки пільг при оподаткуванні одержуваних ними доходів.
Зокрема, згідно з п. 4.3 ст. 4 Закону № 889-IV до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу не включаються:
вартість вугілля та вугільних брикетів, безоплатно наданих в обсягах та за переліком професій, що встановлюються Кабінетом Міністрів України, платнику податку з числа осіб, які перебувають у трудових відносинах з вугледобувним підприємством, а також:
непрацюючому пенсіонеру, що має стаж роботи на таких підприємствах не менше ніж 10 років на підземних роботах або не менше ніж 20 років на поверхні;
особі, яка отримала інвалідність внаслідок каліцтва або професійного захворювання під час роботи на такому підприємстві;
члену сім’ї загиблого працівника такого підприємства, що отримує пенсію внаслідок втрати годувальника.

Консультують фахівці департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 / 2004