• Надання послуги з технічного обслуговування автомобілів платником єдиного податку

 

Чи вважаються торгівлею мастильно-заправочні роботи з надання послуги з технічного обслуговування автомобілів платником єдиного податку за видом діяльності «Ремонт та технічне обслуговування транспортних засобів»? Чи необхідно застосовувати РРО?

 

Указом № 727/98 визначено, що платник єдиного податку веде Книгу обліку доходів, які підлягають оподаткуванню відповідно до цього Указу, та витрат, форма якої й порядок її ведення встановлюються ДПА України.
Для платника єдиного податку — фізичної особи Книга обліку доходів i витрат та порядок її ведення затверджені Порядком № 599.
Указом № 727/98 установлено, що його дія не поширюється на фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи i здійснюють торгівлю пально-мастильними матеріалами (ст. 7).
Перелік назв пально-мастильних матеріалів i послуг з оптової та роздрібної торгівлі цими матеріалами та їх коди встановлено в ДК 016—97 «Державний класифікатор продукції та послуг», запровадженому в Україні з 1 січня 1999 р.
Як видно із запитання, платник єдиного податку за видом діяльності «Ремонт та технічне обслуговування транспортних засобів», який віднесений до побутових послуг i включає, зокрема, мастильно-заправочні роботи, тому лише в процесі надання послуги з технічного обслуговування автомобілів з використанням пально-мастильних матеріалів така діяльність не вважатиметься торгівлею.
Законом № 265/95-ВР (п. 6 ст. 9) передбачено, що реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) суб’єктами підприємницької діяльності — фізичними особами, оподаткування доходів яких здійснюється відповідно до законодавства з питань спрощеного оподаткування суб’єктів малого підприємництва (в тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку), якщо такі суб’єкти підприємницької діяльності не здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив), за умови ведення такими особами книг обліку доходів i витрат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України за поданням державного органу, уповноваженого провадити державну регуляторну політику.
У разі відсутності підакцизних товарів розрахунки фізичною особою — платником єдиного податку при продажу товару (наданні послуг) провадяться без застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок за умови ведення ними Книги обліку доходів i витрат.

Консультують фахівці департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 / 2004