Оформлення громадянами України документів на право виїзду за кордон та в’їзду в Україну

 
 
 

Законом № 3857-ХІІ i постановою № 231 на законодавчому рівні врегульовано порядок здійснення права громадян України на виїзд з України i в’їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, визначено випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України i встановлено порядок вирішення проблемних питань у цій сфері.
Згідно з Законом № 3857-ХІІ документами, що надають право на виїзд з України i в’їзд в Україну та посвідчують особу громадянина України при перебуванні за її межами, є:
паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
проїзний документ дитини;
дипломатичний паспорт;
службовий паспорт;
посвідчення особи моряка.
Ці документи є власністю України i за умови їх належного оформлення дійсні для виїзду в усі держави світу. За громадянами України, які звернулися з клопотанням про виїзд з України, зберігаються на її території майно, кошти, цінні папери та інші цінності, що належать їм на правах приватної власності. Будь-яке обмеження їх громадських, політичних, соціальних, економічних та інших прав не допускається.
Громадянин України за будь-яких підстав не може бути обмежений у праві на в’їзд в Україну.
Порядок в’їзду до іноземної держави регулюється законодавством відповідної держави.
Паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформляється на період до десяти років з можливістю продовження у порядку, встановленому для оформлення його видачі, на такий самий термін.
Особи, які звертаються за отриманням паспорта, повідомляють дані про себе, відомості про сімейний стан i наявність неповнолітніх дітей та утриманців, про відсутність обставин, що обмежують відповідно до зазначеного Закону право на виїзд за кордон.
Обставинами, які тимчасово обмежують право виїзду громадян України за кордон, є випадки, до яких відносяться:
обізнаність з відомостями, які становлять державну таємницю, — до закінчення терміну, встановленого Законом № 3855-XII;
дія неврегульованих аліментних, договірних чи інших невиконаних зобов’язань — до виконання таких зобов’язань або розв’язання спору за погодженням сторін на законодавчому рівні, або забезпечення обов’язків заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України;
порушення кримінальної справи — до закінчення провадження у справі;
засудження за вчинення злочину — до відбуття покарання або звільнення від покарання;
ухилення від виконання зобов’язань, покладених на громадянина судовим рішенням, — до виконання зобов’язань;
свідоме повідомлення про себе неправдивих відомостей — до з’ясування причин i наслідків подання неправдивих відомостей;
призов громадянина України на строкову військову службу — до вирішення питання про відстрочку від призову;
подання на заявника цивільного позову до суду — до закінчення провадження у справі;
визнання за вироком суду особливо небезпечним рецидивістом чи перебування під адміністративним наглядом міліції — до погашення (зняття) судимості чи припинення нагляду.
Громадянин України, який має паспорт, у разі коли існують вищезазначені обставини, що обмежують право його виїзду за кордон, зобов’язаний здати свій паспорт на збереження до органу внутрішніх справ за місцем проживання у місячний термін після виникнення таких обставин. За наявності достатніх підстав паспорт, що зберігається в органі внутрішніх справ, повертається у 10-денний термін з моменту звернення громадянина або його законного представника. При існуванні вищезазначених обставин або в разі використання паспорта для вчинення злочину, або виявлення у ньому підробки, а також у випадках припинення громадянства України паспорт може бути тимчасово затримано чи вилучено судовими органами, органами прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки, прикордонних військ, військовими комісаріатами та консульською службою України.
У разі повернення громадянину України тимчасово затриманого (вилученого) паспорта в межах терміну його дії державне мито не справляється.
Оформлення проїзного документа дитини провадиться на підставі нотаріально засвідченого клопотання батьків або законних представників батьків чи дітей у разі потреби самостійного виїзду неповнолітнього за кордон. У клопотанні зазначаються відомості про дитину, а також про відсутність обставин, що обмежують відповідно до Закону № 3857-ХІІ право на виїзд за кордон (лише для дітей віком від 14 до 18 років). За відсутності згоди одного з батьків виїзд неповнолітнього громадянина України за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду.
Громадянам України, які постійно проживають в Україні, проїзний документ на дитину видається органами внутрішніх справ за місцем проживання, а тим, які проживають за кордоном, — дипломатичними чи консульськими установами України. Проїзний документ на дитину оформляється терміном на три роки або до досягнення нею 18 років. За видачу проїзного документа на дитину державне мито i консульський збір не справляються.
Заяви громадян або їх законних представників про оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон i проїзного документа дитини розглядаються протягом трьох місяців від дня подання документів, за потреби термінового виїзду за кордон (термінове лікування, смерть родича, який проживає за кордоном) — протягом трьох робочих днів.
В органах внутрішніх справ такі заяви громадян розглядаються службами у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (за текстом — Служба) головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, м. Києві, областях та м. Севастополі, на які покладено функції з надання платних послуг у сфері оформлення виїздів за кордон у службових i приватних справах, у туристичні поїздки, а також послуг, пов’язаних з в’їздом в Україну іноземних громадян та осіб без громадянства.
Надання послуг здійснюється на платній основі
(за наявності фінансового документа, що підтверджує оплату через установи Нацбанку України або інші банківські установи) i лише за письмовим зверненням юридичних i фізичних осіб. У зверненні обов’язково зазначаються прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання заявника та вид платної послуги. У разі відсутності письмового звернення послуги не надаються i плата за послуги не справляється.
Якщо у письмовому зверненні юридичних i фізичних осіб викладено вимогу про дострокове (терміном
до 10 днів) оформлення документів i видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон або продовження терміну його дії та видачу документів громадянам України, іноземним громадянам i особам без громадянства щодо запрошення в Україну, то за надання таких послуг справляється плата у двократному розмірі.
Крім установленого переліку платних послуг, державними підприємствами, що входять до складу Служби, можуть надаватися громадянам інші (супутні) платні послуги з питань громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб. Питання щодо місця їх отримання вирішується громадянином самостійно. Без згоди громадянина надання таких (супутніх) послуг не допускається.
Перелік послуг, що зобов’язані надавати служби, затверджено постановою № 478. У переліку передбачено такі послуги:
виконання запитів, пов’язаних з розшуком, установленням місця проживання (перебування) родичів;
перевірка реєстрації за місцем проживання (перебування) та даних паспортного документа в разі його втрати;
виконання запитів для термінового оформлення документів з використанням міжміського зв’язку;
надання заявникам бланків інформаційно-облікового характеру, а саме: талонів реєстрації (зняття з реєстраційного обліку), а також для оформлення документів для виїзду з України i в’їзду в Україну, посвідок на постійне або тимчасове проживання (перебування) в Україні, запрошення іноземних осіб в Україну, набуття громадянства України;
надання послуг з оформлення документів для виїзду з України i в’їзду в Україну (за винятком тих, що оформляються відповідно до Порядку № 450);
оформлення іноземцям або особам без громадянства документів на імміграцію в Україну;
копіювання документів та надання супутніх послуг під час оформлення документів з питань громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, у тому числі консультаційного характеру;
оформлення дублікатів документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.
Вартість зазначених послуг затверджено наказом № 1029/541/245 i визначено у таких розмірах (таблиця):

Таблиця

№ з/п Найменування послуг Вартість*, грн.
  Виконання запиту, пов’язаного з розшуком, установленням місця проживання (перебування) родичів 17,18
  Перевірка реєстрації за місцем проживання (перебування) та даних паспортного документа у разі його втрати 20,13
  Виконання запиту для термінового оформлення документів з використанням міжміського зв’язку 8,88
  Оформлення іноземцю або особі без громадянства документів на імміграцію в Україну 19,98
  Оформлення дубліката документа, що посвідчує особу або підтверджує громадянство України 13,71
Надання заявникам бланків інформаційно-облікового характеру
  Талона реєстрації (зняття з реєстраційного обліку) 0,98
  Для оформлення документів для виїзду з України 6,23
  Для оформлення документів для в’їзду в Україну 2,00
  Для видачі посвідки на постійне або тимчасове проживання (перебування) в Україні 6,12
  Для запрошення іноземців та осіб без громадянства в Україну 2,00
  Для набуття громадянства України 6,75
Оформлення документів
  Для виїзду з України (за винятком тих, що оформляються відповідно до Порядку централізованого оформлення, виготовлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, затвердженого постановою № 450) 10,47
  Для в’їзду в Україну 10,47
Супутні послуги
  Фотографування заявника для оформлення паспортного документа 9,50
  Послуга консультаційного характеру з питань громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб 6,23
  Копіювання документів з урахуванням вартості паперу:
1 арк.
А4 1 арк. А5

0,20
0,40

________*
До вартості послуг включено ПДВ.


Крім послуг, які надаються Службою з оформлення документів i видачі паспортів громадянам України для виїзду за кордон, Міністерством внутрішніх справ України запроваджено Порядок № 450.
У разі якщо заявник звертається з письмовою заявою про оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з використанням Єдиної державної автоматизованої паспортної системи (за текстом — ЄДАПС), паспорт видається заявникові не пізніше ніж через 30 днів після оформлення анкети.
Для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з використанням ЄДАПС заявник подає особисто до паспортної служби — вузла місцевого рівня паспорт громадянина України, свідоцтво про народження, довідку податкового органу про присвоєння ідентифікаційного номера та квитанцію про сплату державного мита або документ, що підтверджує повне чи часткове звільнення від його сплати. Справляння будь-яких додаткових зборів забороняється.
Відповідно до постанови № 702 кошти, що сплачуються у 2003 р. за надання послуг з оформлення документів на право виїзду за кордон i послуг, пов’язаних із в’їздом іноземних громадян та осіб без громадянства, зараховуються у розмірі 70% до загального фонду Державного бюджету України на код бюджетної класифікації 16020000, а 30% цієї плати використовується на організацію надання цих послуг.

Любов ШЕВЧУК,
головний державний податковий інспектор управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 12 / 2004