• Оприбуткування товарно-матеріальних цінностей, придбаних за готівкові кошти


З РЕДАКЦІЙНОЇ ПОШТИ

Працівнику видано готівкові кошти для придбання товарно-матеріальних цінностей. Використання зазначеної готівки засвідчено фіскальним чеком касового апарата. Чи є дані фіскального чека підставою для занесення інформації про господарську операцію у регістри бухгалтерського обліку при оприбуткуванні товарно-матеріальних цінностей?

 

Згідно зі ст. 9 Закону № 996-ХІV підставою для записів у регістрах бухгалтерського обліку i складання за їх даними фінансової звітності є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій i які повинні складатися під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо — то безпосередньо після її закінчення.
Дані фіскального чека дають змогу ідентифікувати дату, назву, кількість i вартість покупки для складання підзвітною особою авансового звіту про використання готівки, що була одержана цією особою (або буде видаватися після перевірки i затвердження авансового звіту), на підставі якого в бухгалтерському обліку здійснюються записи про придбані та прийняті на зберігання (використання) товарно-матеріальні цінності.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 12 / 2004