• Пенсійна реформа

(Продовження, початок див. у «Віснику» № 37/2003, 38/2003, 47/2003)
 
 

Призначення (перерахунок) пенсії по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»


Право на призначення (перерахунок) пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника мають особи, яким встановлено відповідну групу інвалідності (чи якщо вони втратили годувальника), або особи, які отримують трудові пенсії по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника.
Умовою для набуття права на такі види пенсії згідно із Законом № 1058-IV є наявність необхідного страхового (трудового) стажу.
Особам, які не мають необхідного стажу для призначення пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника, до ухвалення спеціального законодавчого акта про державну соціальну допомогу призначатимуть та виплачуватимуть відповідні соціальні пенсії згідно із Законом № 1788-XII.
Це зумовлено тим, що в основу нової пенсійної системи, побудованої на принципах страхування, покладено страховий стаж i трудовий внесок людини. Отже, якщо особа не набула певного страхового стажу, вона має право на призначення виплат із системи державної соціальної допомоги.

Пенсії по інвалідності

Пенсії по інвалідності призначаються в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності необхідного страхового стажу залежно від віку визнання особи інвалідом. Згідно із Законом № 1058-IV мінімальний страховий стаж, необхідний для призначення пенсії по інвалідності (ст. 32 зазначеного Закону), установлено для різних вікових груп такий:

Вік особи, визнаної інвалідом Страховий стаж (роки)
до досягнення 23 років включно 2
вiд 24 рокiв до досягнення 26 рокiв включно 3
вiд 27 рокiв до досягнення 31 року включно 4
вiд 32 рокiв i старших 5


Військовослужбовцям строкової служби, які отримали інвалідність у період проходження військової служби, пенсія по інвалідності призначається незалежно від наявності страхового стажу.
Пенсії по інвалідності визначаються у відсотках до пенсії за віком залежно від групи інвалідності (ст. 33 Закону № 1058-IV).
При призначенні пенсії по інвалідності важливим є те, що до страхового стажу зараховується період від дня визнання застрахованої особи інвалідом до дня досягнення нею загальновстановленого пенсійного віку.
Наприклад, якщо особу визнано інвалідом у 31 рік i вона має 10 років страхового стажу, для обчислення її пенсії до страхового стажу зараховується період до досягнення пенсійного віку (чоловіки 60 років, жінки 55 років).
Якщо особа після визнання її інвалідом працюватиме i сплачуватиме внески до Пенсійного фонду, вона має право на загальних підставах звернутися до органів Пенсійного фонду, щоб при обчисленні розміру пенсії врахували її заробіток, з якого сплачувалися страхові внески. Відпрацьований стаж у цьому випадку не матиме визначального впливу на розмір пенсії, оскільки до страхового стажу вже зараховується період перебування на інвалідності.
Для визначення пенсії по інвалідності або у разі втрати годувальника спочатку необхідно обчислити розмір пенсії за віком, який у даному випадку є базовим для визначення розмірів пенсії по інвалідності або в разі втрати годувальника.
Розмір пенсій за віком обчислюється за формулою П = Зп х Кс,
де
П — розмір пенсії, (грн.);
Зп — заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до ст. 40 Закону № 1058-IV, з якої обчислюють пенсію, (грн.);
Кс — коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи, визначений відповідно до ст. 25 Закону № 1058-IV.
Таким чином, враховується:
1) тривалість страхового стажу;
2) заробіток, з якого сплачено страхові внески до Пенсійного фонду;
3) індивідуальний коефіцієнт заробітку (доходу) особи;
4) середня заробітна плата в Україні за рік, що передує року звернення за призначенням пенсії, або середня заробітна плата в Україні за 2002 р. (у разі перерахунку пенсій, призначених до набрання чинності Законом № 1058-IV).
Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності.
Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством.
Розмір пенсій по інвалідності визначають залежно від розміру пенсії за віком, а саме:
інвалідам I групи — 100% пенсії за віком;
інвалідам II групи — 90% пенсії за віком;
інвалідам III групи — 50% пенсії за віком.
У разі зміни групи інвалідності пенсію в новому розмірі виплачуватимуть з дня, коли змінено групу інвалідності, а якщо особу визнано інвалідом нижчої групи, пенсію виплачують за попередньою групою до кінця місяця, в якому її змінено. У випадку визнання особи, яка пройшла повторний огляд, здоровою, пенсію виплачуватимуть до кінця місяця, по який встановлено інвалідність.

Пенсії у разі втрати годувальника


Пенсії у разі втрати годувальника призначаються непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які перебували на його утриманні, за наявності необхідного страхового стажу на момент смерті застрахованої особи, тривалість якого визначається залежно від віку, в якому застрахована особа померла.
Непрацездатними членами сім’ї вважаються:
чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку (чоловіки 60 років, жінки 55 років);
діти (у тому числі ті, які народилися до спливу 10 місяців із дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років;
діти, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, — до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років;
діти-сироти — до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;
чоловік (дружина), а у разі їх відсутності — один з батьків, або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку i працездатності, якщо він (вона) не працюють i зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.
Мінімальний страховий стаж, необхідний для призначення пенсії у разі втрати годувальника, Законом № 1058-IV встановлено такий, як i для призначення пенсії по інвалідності.
Розміри пенсій у разі втрати годувальника обчислюються у відсотках до розмірів пенсій за віком. До страхового стажу також зараховується період від дня смерті особи до дня, коли вона досягла б загальновстановленого пенсійного віку.
Пенсії у разі втрати годувальника призначають у таких розмірах:
на одного непрацездатного члена сім’ї — 50% пенсії за віком померлого годувальника;
на двох i більше непрацездатних членів сім’ї — 100% пенсії за віком померлого годувальника;
круглим сиротам пенсію призначають виходячи з розмірів пенсій за віком кожного з батьків.
На всіх членів сім’ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника, призначається одна спільна пенсія. На вимогу члена сім’ї із загальної суми пенсії виділяють його частку, яку виплачують окремо.
Пенсія по інвалідності призначається на весь строк встановлення інвалідності (ст. 34 Закону № 1058-IV). Інвалідам-чоловікам понад 60 років i жінкам понад 55 років пенсії по інвалідності призначаються довічно.

Ірина БАГНЮК,
заступник начальника Управління пенсійного реформування Міністерства праці та соціальної політики України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 12 / 2004