• Фінансування оздоровчої програми

 

Колективним договором підприємства передбачено перерахування профспілковій організації підприємства сум для фінансування оздоровчої програми у зв’язку з тим, що м. Кривий Ріг віднесено до категорії міст, що перебувають в зоні екологічної кризи. Чи має право підприємство включити зазначені суми до складу валових витрат?
(ТОВ «Тепловуд», м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.)

 

Положенням № 715 встановлено порядок проведення еколого-економічного експерименту в містах Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Маріуполь i Запоріжжя з метою забезпечення для населення зазначених міст безпечного життя i здоров’я довкілля.
Відповідно до п. 7 Положення № 715 фінансування проведення еколого-економічного експерименту здійснюється за рахунок коштів державного i місцевих бюджетів, державного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища.
Фінансування першочергових природоохоронних заходів здійснюється згідно із затвердженим кошторисом відповідно до законодавства.
Відповідно до пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР до складу валових витрат включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду в зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) i охороною праці, у тому числі витрати з придбання електричної енергії (включаючи реактивну), з урахуванням обмежень, установлених пунктами 5.3 — 5.8 цієї статті.
Оскільки фінансування проведення еколого-економічного експерименту здійснюється за рахунок бюджетних коштів у порядку, встановленому п. 7 Положення № 715, а кошти, перераховані профспілковій організації не пов’язані з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) i охороною праці, то включати їх до складу валових витрат підприємство не має права.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 11 / 2004