• Платник єдиного податку отримує кошти ринкового збору

 

Юридична особа — платник єдиного податку у своїй структурі має господарські відокремлені підрозділи, які є самостійними юридичними особами. Чи повинен такий платник сплачувати єдиний податок на кошти ринкового збору, які він отримує від структурних підрозділів, у разі подальшого їх перерахування за призначенням?
(В. Клименко, споживче товариство)

 

У рядку 4 «Усього виручка від реалізації» відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб’єкта малого підприємництва з урахуванням коштів, отриманих від реалізації основних фондів (п. 5 Порядку № 98).
Ринковий збір є одним із видів місцевих податків i зборів (ст. 1 Декрету № 56-93).
Ринковий збір — це плата за торгові місця на ринках i в павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках для торгівлі з автомашин, візків, мотоциклів, ручних візків, що справляється з юридичних осіб i громадян, які реалізують сільськогосподарську i промислову продукцію та інші товари.
Ринковий збір справляється за кожний день торгівлі. Його граничний розмір не повинен перевищувати 20% мінімальної заробітної плати для громадян i трьох мінімальних заробітних плат для юридичних осіб залежно від ринку, його територіального розміщення та виду продукції (товару).
Ринковий збір справляється працівниками ринку до початку реалізації продукції.
Таким чином, суми ринкового збору, що перераховуються до місцевого бюджету, єдиним податком не обкладаються.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 11 / 2004