• Оплата часу щорічної відпустки при підвищенні посадових окладів

 

Як правильно застосовувати норми Порядку обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки при підвищенні посадових окладів (ставок заробітної плати) відповідно до постанови № 1207?

 

Згідно з п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки провадиться виходячи з розміру виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористану відпустку.
Працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.
При обчисленні середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження згідно з Порядком до неї включаються: основна заробітна плата; доплати i надбавки (крім надбавок, які виплачуються замість добових); премії, які не носять разового характеру; винагорода за підсумками роботи за рік та за вислугу років.
При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток або компенсації за невикористані дні відпусток, крім зазначених вище виплат, до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, службового відрядження тощо), та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, в тому числі допомога по вагітності та пологах. Пунктом 4 Порядку визначено перелік виплат, які не включаються при обчисленні середньої заробітної плати.
Нарахування виплат за час щорічної відпустки провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду, за винятком святкових i неробочих днів, установлених законодавством (ст. 73 КЗпП України). Одержаний результат перемножується на кількість календарних днів відпустки.
Згідно з п. 10 Порядку в разі підвищення посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства як у розрахунковому періоді (12 місяців чи 2 місяці), так i в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.
Умовний приклад 1. Працівникові надається щорічна відпустка з вересня 2003 р. тривалістю 30 календарних днів. Заробітна плата за розрахунковий рік — 5622,6 грн. (заробітна плата за кожен з 11 місяців розрахункового року складається з: оплати по окладу — 160 грн., надбавки за ранг — 100 грн., інших надбавок — 130 грн., премії — 78 грн.; середнього заробітку за попередню щорічну відпустку — 474,6 грн.). Як правильно нарахувати середню заробітну плату для оплати часу щорічної відпустки?
Для обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, яка надається робітнику у вересні 2003 р., розрахунковий період визначається з вересня 2002 р. по серпень 2003 р. включно.
Оскільки з 1 вересня 2003 р. оклади було збільшено на 32%, а за працівником протягом вересня зберігається середня заробітна плата, то заробітну плату, враховуючи доплати, надбавки (в тому числі надбавки за ранг державного службовця, дипломатичний ранг, за класний чин, кваліфікаційний клас та спеціальне звання), премії та інші виплати, які включаються при обчисленні середньої заробітної плати, коригують на коефіцієнт підвищення посадових окладів.
Тобто 5622,6 грн. х 1,32 = 7421,8 грн.
Відкориговану заробітну плату необхідно розділити на календарні дні року, за винятком святкових i неробочих днів:
7421,8 грн. : (365 к. д. — 10 св. i нероб. д.) = 20,91 грн.
Для обчислення середньої заробітної плати, яку необхідно нарахувати працівникові для оплати часу щорічної відпустки, одержаний результат слід помножити на кількість календарних днів відпустки:
20,91 грн. х 30 к. д. = 627,3 грн.
Умовний приклад 2. Як правильно обчислити середню заробітну плату працівникові, якому було надано щорічну відпустку з 25 серпня по 23 вересня 2003 р.?
Відповідно до чинного законодавства оплата за час щорічної відпустки провадиться не пізніше ніж за три дні до її початку. Оскільки, як зазначено в умовному прикладі 1, заробітна плата працівника за розрахунковий рік становила 5622,6 грн., то середньоденний заробіток, з якого працівникові нараховувались виплати за час щорічної відпустки, становив 15,8 грн.
В установі з 1 вересня 2003 р. відбулось підвищення посадових окладів на 32%. У цьому разі працівникові необхідно зробити перерахунок виплат, що припадають на період з 1 по 23 вересня 2003 р., тобто за 23 дні.
При перерахунку середньоденний заробіток слід помножити на коефіцієнт підвищення посадових окладів (тобто на 1,32) i на кількість днів відпустки після підвищення окладів:
15,8 грн. х 1,32 х 23 к. д. = 479,69 грн.
Сума доплат після перерахунку становитиме
479,69 — (15,8 грн. х 23 к. д.) = 116,29 грн.

Консультують фахівці Мінпраці та соціальної політики України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 11 / 2004