ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА ГАЗОПРОВІД


Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю побудувало за свої кошти у населеному пункті сільської місцевості газопровід, який на сьогодні на законних підставах відповідно до договірної та податкової документації знаходиться у власності даного товариства.

Відповідно до ст. 6 Закону "Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві" від 17 жовтня 1990 року держава повинна відшкодувати підприємству понесені ним втрати з будівництва цього газопроводу.

Чи втратить підприємство право власності на цей газопровід при отриманні такого відшкодування за рахунок коштів державного бюджету?


Справді, відповідно до ст. 6 Закону "Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві" від 17.10.1990 року № 400-ХІІ будівництво в сільській місцевості об'єктів освіти, охорони здоров'я, культури і спорту, водопроводів, каналізаційних систем та споруд, мережі газо- і електропостачання, шляхів, об'єктів служби побуту, благоустрій територій, а у трудоне-достатніх селах, крім цього, спорудження житла здійснюється за рахунок державного і місцевого бюджетів.

Законом постановлено до 2000 року виконати державні програми газифікації, водопостачання, електрифікації, будівництва шляхів, благоустрою сіл, а також відродження трудоне-достатніх, занепадаючих сільських населених пунктів. Функції розпорядника цільових державних централізованих капіталовкладень у соціальну сферу села було покладено на органи місцевого та регіонального самоврядування і місцеву державну адміністрацію, які несуть однакову відповідальність з іншими учасниками інвестиційного процесу за цільове та ефективне їх використання. У випадках, коли спорудження зазначених об'єктів здійснюється за власні кошти суб'єктів господарювання, понесені ними витрати відшкодовуються з державного і місцевих бюджетів.

При цьому необхідно звернути увагу на те, що вказана стаття має назву "Державне інвестування розвитку соціальної сфери села та агропромислового комплексу".

Тобто йдеться про централізовані капіталовкладення, що спрямовувалися на реалізацію державних програм.

Таким чином, якщо газопровід було збудовано попередником сільськогосподарського ТОВ у межах реалізації однієї з таких програм, воно виступило виконавцем робіт для замовника — держави. Відповідно, якщо при цьому підприємство витратило власні кошти, держава зобов'язана відшкодувати ці втрати саме тому, що вона є замовником робіт із будівництва і власником цього газопроводу.

Якщо газопровід було збудовано за власною ініціативою та саме згадане сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю є його власником, тоді воно не має права на відшкодування коштів за ст. 6 названого Закону.

Сторінку підготувало Тетяна НІКОЛАЄВА

За матеріалами газети "Юридичний вісник України" від 10-16 квітня 2004 р. № 15