• Реєстрація РРО та КОРО

 
 
 

Яка дата вважається датою реєстрації реєстратора розрахункових операцій?

Вимоги щодо реєстрації РРО передбачені розділом другим Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом № 614.
РРО вважається зареєстрованим після виконання всіх дій, передбачених пунктами 2.3 — 2.7, а при здійсненні підприємницької діяльності не за місцем реєстрації РРО — після виконання всіх дій, передбачених пунктами 2.3 — 2.8 зазначеного Порядку.
Таким чином, РРО вважається зареєстрованим у день запису у відповідному розділі Книги реєстраторів розрахункових операцій i виписки реєстраційного посвідчення, а при здійсненні підприємницької діяльності не за місцем реєстрації РРО — у день взяття РРО на облік в органі державної податкової служби за місцезнаходженням господарської одиниці.
При цьому посадова особа органу державної податкової служби здійснює запис у відповідному розділі Книги РРО, а також робить відмітку в реєстраційному посвідченні.

Який порядок реєстрації другої та наступних книг ОРО на РРО?

Порядком реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій i розрахункових книжок, затвердженим наказом № 614, визначено, що перед реєстрацією КОРО СПД повинен забезпечити: шнурування КОРО; послідовне нумерування її сторінок; установлення на неї засобу контролю таким чином, щоб унеможливити розшнурування книги без порушення засобу контролю; здійснення на титульній сторінці книги записів, що містять дані про СПД (назва та адреса господарської одиниці, назва СПД, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ чи номер за ДРФО), кількість сторінок, номер установленого засобу контролю, дані про РРО (модифікація РРО, заводський i фіскальний номери РРО, версія програмного забезпечення).
Реєстрація другої та наступних КОРО на РРО здійснюється на підставі подання СПД письмової заяви довільної форми та довідки про реєстрацію КОРО. Водночас документи, визначені п. 2.6 зазначеного Порядку, подавати до органу податкової служби не потрібно.
Якщо підприємством не було виконано всіх вимог п. 2.5 Порядку, тобто не здійснено на титульній сторінці КОРО записів, що містять дані про СПД (назва, адреса господарської одиниці, кількість сторінок тощо), то відповідно до п. 2.15 Порядку орган державної податкової служби має право відмовити в реєстрації КОРО.

Консультують фахівці Департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України