• Розрахунковий документ

 

Чи передбачено відповідальність за невидачу розрахункового документа?

 

Відповідно до п. 2 ст. 3 Закону № 265/95-ВР суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язані видавати особі, яка отримує послугу або відмовляється від неї, розрахунковий документ установленої форми на повну суму проведеної операції.
Згідно з розділом четвертим Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом № 614, реєстрація продажу товару (надання послуги) через РРО провадиться одночасно з розрахунковою операцією. Розрахунковий документ повинен видаватися покупцеві не пізніше завершення розрахункової операції.
Пунктом 1 ст. 17 Закону № 265/95-ВР передбачено відповідальність у п’ятикратному розмірі вартості проданих товарів (наданих послуг) у разі: непроведення розрахункових операцій через РРО; проведення розрахункової операції на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції.
Статтею 1551 КпАП передбачено відповідальність за невидачу розрахункового документа покупцю (навіть якщо покупець його i не просив) у вигляді накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від двох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян i на посадових осіб — від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Є випадки, коли покупець залишає касові чеки на прилавку, i це його справа, але розрахунковий документ при проведенні розрахункової операції повинен бути виданий.

Консультують фахівці Департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України