СТРОКИ ОСКАРЖЕННЯ


Якими є строки оскарження податкових повідомлень-рішень про визначені податковими органами суми податкових зобов'язань за причинами, не пов'язаними з порушенням податкового законодавства, та рішень про застосування штрафних (фінансових) санкцій?


Норми абзацу п'ятого підпункту 5.2.2 пункту 5.2 сг. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (далі — Закон) необхідно розглядати з урахуванням абзацу другого підпункту 5.3.1 пункту 5.3 зазначеної статті та відповідно до підпункту 4.2.2 пункту 4.2 ст. 4 зазначеного Закону.

Відповідно до підпункту 4.2.2 пункту 4.2 ст. 4 Закону контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму податкового зобов'язання платника податків у разі, зокрема, якщо згідно з законами з питань оподаткування особою, відповідальною за нарахування окремого податку або збору (обов'язкового платежу), є контролюючий орган. Якщо відповідно до Закону контролюючий орган само-стійно визначає податкове зобов'язання платника податків за причинами, не пов'язаними із порушенням податкового законодавства, такий платник податків має право на адміністративне оскарження рішень контролюючого органу протягом тридцяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення або відповіді контролюючого органу на скаргу, замість десятиденного строку, визначеного у абзаці першому зазначеного підпункту (абзац п'ятий підпункту 5.2.2 пункту 5.2 ст. 5 Закону). Абзацом другим підпункту 5.3.1 пункту 5.3 ст. 5 Закону передбачено, що у разі, коли відповідно до Закону контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов'язання платника податків за причинами, не пов'язаними із порушенням податкового законодавства, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму податкового зобов'язання у строки, визначені у Законі з відповідного податку, а за їх відсутності — протягом тридцяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення про таке нарахування. Випадки, в яких застосовується тридцятиденний термін оскарження податкових повідомлень-рішень було повідомлено у податковому роз'ясненні, затвердженому наказом ДПА України від 9 вересня 2002 року № 423, а також нормативно врегульовано при внесенні змін (наказ ДПА України від 30 травня 2003 року № 260) до Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби (підпункт 4.4 пункту 4 Положення). Тридцятиденний термін для оскарження податкових повідомлень (рішень) поширюється:

Оскарження сум податкових зобов'язань з прибуткового податку, визначених органом державної податкової служби за результатами виявлених перевірками недостовірних даних, заявлених суб'єктом підприємницької діяльності у деклараціях про одержані доходи та проведені витрати (перевіркою виявлені порушення податкового законодавства), здійснюється протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання податкового повідомлення або відповіді (рішення) органу державної податкової служби на скаргу (заяву).

Щодо термінів оскарження податкових повідомлень-рішень про суми штрафних (фінансових) санкцій, то підпунктом 4.6 пункту 4 за-I значеного Положення передбачено, що суми І штрафних (фінансових) санкцій, застосування яких законодавством віднесено до компетенції органів державної податкової служби, можуть бути оскаржені протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання податкового повідомлення-рішення або відповіді (рішення) органу державної податкової служби на скаргу (заяву).

Відповідно до Указу Президента України "Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади" від 3 жовтня 1992 року №493/92, із змінами та доповненнями, та Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади1 (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року №731, із змінами та доповненнями) і Порядку проведення державної реєстрації нормативно-правових актів у Міністерстві юстиції України та включення їх до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів (затверджено наказом Міністерства юстиції України 25 листопада 2002 року №102/5 і зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 листопада 2002 року за №915/7203) нормативно-правові акти, які зачіпають права і обов'язки громадян, внесені до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів, набувають чинності через 10 днів після їх державної реєстрації, але не раніше дня доведення до відома громадян та повинні бути оприлюднені у встановленому порядку.

Затверджені наказом ДПА України від 30 травня 2003 року № 260 зміни і доповнення до Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби опубліковано у "Офіційному віснику" від 11 липня 2003 року.

Сторінку підготував Іван ЛОНЮК, директор Департаменту апеляцій ДПА України

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 10-16 липня 2004 р. № 28