ПІЛЬГИ І ГАРАНТІЇ ВЕТЕРАНАМ ВІЙНИ


Міністерство праці та соціальної політики України інформує про заходи, що вживаються міністерством для забезпечення пільг і гарантій ветеранам війни.


Щодо пенсійного забезпечення

Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який набув чинності з 01.01.2004 року, передбачено встановлення розміру пенсії всім категоріям пенсіонерів залежно від стажу роботи та заробітку без обмеження пенсії максимальним розміром, що дозволяє забезпечити належну диференціацію розмірів пенсій і сприяє поліпшенню пенсійного забезпечення громадян.

Вищезазначена норма Закону розповсюджується також і на громадян, яким до 1 січня 2004 року було призначено пенсію відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" (крім соціальних пенсій) або була призначена пенсія (щомісячне довічне грошове утримання) за іншими законодавчими актами, але вони мали право на призначення пенсії за Законом "Про пенсійне забезпечення".

У разі, якщо розмір пенсії відповідно до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" більший від одержуваного розміру пенсії, пенсіонер має право вибору в призначенні того чи іншого виду пенсії.

При цьому всі пільги, передбачені для інвалідів війни, надаються в повному обсязі незалежно від того, за нормами якого закону призначено пенсію. Підвищення та надбавки до пенсій, передбачені чинним законодавством, призначаються в розмірах, що фактично виплачувалися на день набрання чинності Законом "Про за-гальнообов'язяове державне пенсійне страхування" із подальшою індексацією. При встановленні розрахункової величини для призначення вищезазначених підвищень та надбавок (19,91 грн.) бралось до уваги, що фінансування витрат у підвищених розмірах здійснюється в межах коштів, передбачених в законі про державний бюджет на відповідний рік.

Враховуючи вік та соціальний статус осіб, які визнані інвалідами Великої Вітчизняної війни, Кабінетом Міністрів України підтримано пропозицію Мінпраці (доручення від 25.03.2004 року № 11800/1/1-04), що у разі, якщо розмір пенсії інваліда війни відповідно до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" є більшим від одержуваної пенсії, то перерахунок пенсії за нормами цього Закону, згідно з поданою заявою, здійснюється за матеріалами пенсійної справи з 01.01.2004 року.

16.03.2004 р. Верховною Радою України прийнято Закон "Про поліпшення матеріального становища інвалідів війни", який підписано Президентом. Законом передбачено встановлення з 1 травня 2004 року щомісячної цільової грошової допомоги на прожиття:

Відповідно до Закону "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до пенсії у розмірі від 20 до 40% прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність залежно від заслуг особи.

У разі збільшення прожиткового мінімуму розмір цільової грошової допомоги на прожиття та пенсії за особливі заслуга переглядаються з дати, з якої встановлений новий прожитковий мінімум.

11 травня 2004 року Верховною Радою прийнято Закон "Про затвердження прожиткового мінімуму у 2004 році", яким прожитковий мінімум на 2004 рік для осіб, які втратили працездатність, визначений в розмірі 284 грн. 69 коп. (до цього прожитковий мінімум становив 268 грн.)

При опрацюванні проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2005 рік подані пропозиції щодо передбачення видатків у Державному бюджеті на 2005 рік на підвищення розмірів надбавок та підвищень до пенсій.

Щодо виплати допомоги до Дня Перемоги

Враховуючи фінансові можливості державного бюджету, законами про державний бюджет на відповідні роки визначаються категорії громадян, яким провадиться виплата разової грошової допомоги до Дня Перемоги, а також її розміри.

У поточному році статтею 44 За-конУ'Про Державний бюджет України на 2004 рік" встановлено, що виплата зазначеної допомога відповідно до Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" здійснюється у таких розмірах:

Виплата зазначеної допомоги учасникам війни у поточному році цим Законом не передбачена.

Конституцією України низначено, що будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, а також розмір і цільове спрямування цих видатків визначаються Законом про Державний бюджет України. Норми, які вводяться цим Законом, діють протягом бюджетного року та є пріоритетними щодо інших законів.

Разом з тим, додаємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.2004 № 177 "Про забезпечення щорічної виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", доручено Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям щороку вишукувати можливість відзначення ветеранів війни, яким виплата разової грошової допомоги не передбачається законом про державний бюджет на відповідний рік.

Щодо розміру компенсації за невикористане право санаторно-курортного лікування

Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 12 вересня 1996 р. № 1114" Про внесення змін до порядку надання і розміри грошових компенсацій вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян" у разі ненадан-іія інішлідам війни, учасникам війни

безоплатної санаторно-курортної путівки їм надається один раз на два роки за їх бажанням грошова компенсація у таких, зокрема, розмірах:

а) інвалідам війни І і II групи у розмірі середньої вартості путівки;

б) інвалідам війни ІІІ групи — 75% відсотків середньої вартості путівки.

Крім того, учасникам бойових дій, учасникам війни виплачується компенсація вартості самостійного санаторно-курортного лікування, якщо вони не одержували безоплатних путівок протягом 2-х років за місцем обліку.

Відповідно до Закону "Про Державний бюджет України на 2004 рік" Мінпраці для забезпечення санаторно-курортним лікуванням пільгових категорій громадян було передбачено кошти у розмірі 30243,7 тис. грн., які були спрямовані на придбання санаторно-курортних путівок для ветеранів війни та інвалідів та на виплату грошової компенсації за невикористане право санаторно-курортного лікування за 2002—2003 рр.

Відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від З квітня 1995 р. № 236 "Про Порядок надання і розміри грошових компенсацій вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян" Міністерство праці та соціальної політики України проводить розрахунки розмірів грошової, компенсації на санаторно-курортне лікування в межах коштів, затверджених бюджетом, та кількості інвалідів війни, які перебувають на обліку.

Зазначене погоджується з Міністерством фінансів та Фондом соціального захисту інвалідів, який проводить вказану виплату. Розмір цієї виплати на 2004 рік становить 100 грн.

Ірина ТАРАБУКІНА, директор Департаменту державної політики у справах інвалідів та людей похилого віку

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 10-16 липня 2004 р. № 28