Звільнення майна боржника з податкової застави


Коли майно боржника може бути виведено з податкової застави у випадку, якщо визначено активи для реалізації та складено з ДПІ акт опису таких активів?


Інструкцією № 20/5 визначено, що угоди про відчуження або оренду (лізинг) нерухомого та рухомого майна, майнових чи немайнових прав, а також надання гарантій, поручительств, уступки вимоги, переведення боргу та надання кредитів платником податків, активи якого перебувають у податковій заставі, посвідчуються нотаріусом за умови письмової згоди відповідного податкового органу.

Перевірка відсутності податкової застави здійснюється за даними Державного реєстру застав рухомого майна.

Відповідно до наказу № 13/5 виключення запису про реєстрацію податкової застави з Державного реєстру здійснюється на підставі заяви органу ДПС про припинення податкової застави.

Згідно з постановою № 538 до моменту одержання податковим органом від органу Держказначейства України повідомлення про надходження коштів від реалізації активів ці активи залишаються у власності платника податків.

Таким чином, майно боржника може бути звільнено з податкової застави шляхом виключення відповідного запису з Держреєстру після реалізації активів, виділених для продажу в рахунок погашення податкового боргу.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ СТЯГНЕННЯ ПОДАТКОВОГО БОРГУ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника начальника управління методології стягнення податкового боргу Департаменту Володимира ТАРАСЕНКА та головного державного податкового інспектора відділу розробки методики стягнення податкового боргу Департаменту Ярослави МОРОЗ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25/ 2004 (ЛИПЕНЬ)