Списання сум пені за несвоєчасне повернення валюта


Чи підлягає списанню як безнадійний податковий борг по пені, нарахованій за несвоєчасне повернення валюти?


Пунктом 18.2 ст. 18 Закону № 2181-ІІІ передбачено загальні засади визначення та списання безнадійних податкових боргів.

Водночас перелік податків і зборів (обов'язкових платежів), щодо яких здійснюється списання безнадійного податкового боргу, регламентовано Порядком №103.

Відповідно до зазначеного Порядку визначення та списання безнадійного податкового боргу органами державної податкової служби здійснюються щодо всіх видів пені та штрафних санкцій, що зараховуються до бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів (у тому числі пені та штрафних санкцій, нарахованих за порушення термінів розрахунків під час здійснення операцій у сфері зовнішньоекономічної діяльності), а також плати (процентів) за наданий податковий кредит, які нараховані платникам податків на податковий борг, визнаний безнадійним відповідно до Закону №2181-111.

Таким чином, суми пені, нарахованої за несвоєчасне повернення валюти, що відповідає поняттю безнадійного податкового боргу, підлягають списанню на загальних підставах.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ СТЯГНЕННЯ ПОДАТКОВОГО БОРГУ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника начальника управління методології стягнення податкового боргу Департаменту Володимира ТАРАСЕНКА та головного державного податкового інспектора відділу розробки методики стягнення податкового боргу Департаменту Ярослави МОРОЗ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25/ 2004 (ЛИПЕНЬ)