Момент звільнення активів платника податків з податкової застави


З якого моменту активи платника податків вважаються звільненими з податкової застави: з моменту прийняття органом державної податкової служби рішення про звільнення окремих видів активів платника податків з податкової застави чи з моменту внесення змін до Державного реєстру застав рухомого майна щодо виключення таких предметів застави?


Використовуючи надане пп. 8.9.1 п. 8.9 ст. 8 Закону № 2181-ІІІ право звільнення окремих видів активів з податкової застави, платник податків може звернутися до органу державної по-

даткової служби із запитом про звільнення окремих видів активів з податкової застави.

Процедура звільнення окремих видів активів платника податків з податкової застави проводиться в два етапи:

  1. видача податковим органом повідомлення про звільнення окремих видів активів з податкової застави у вигляді рішення (додаток 2 до Порядку № 338), яке, до речі, має значення лише у податкових правовідносинах і тому саме по собі має більш формальний характер;
  2. виключення запису щодо таких активів з Державного реєстру застав рухомого майна, в якому вони були зареєстровані з метою набуття юридичної сили у цивільних правовідносинах.

Отже, на органи державної податкової служби крім видачі так званих дозволів покладається обов'язок з відображення змін, що відбуваються, в єдиному Державному реєстрі застав рухомого майна.

Для цього податкові органи подають до ДП «Інформаційний центр» Мін'юсту України, яке поряд з державними нотаріальними конторами, приватними нотаріусами та комерційними банками виконує функцію реєстратора, заяву про внесення змін до реєстраційного запису, форму якої наведено в додатку 7 до наказу № 13/5.

Підтвердженням внесення змін до запису щодо предмета застави рухомого майна у Державному реєстрі застав рухомого майна є витяг (не завірений) з відповідного Державного реєстру.

Таким чином, активи платника податків вважаються звільненими з податкової застави з моменту виключення таких активів з Державного реєстру застав рухомого майна (у подальшому — з Державного реєстру обтяжень рухомого майна).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ СТЯГНЕННЯ ПОДАТКОВОГО БОРГУ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника начальника управління методології стягнення податкового боргу Департаменту Володимира ТАРАСЕНКА та головного державного податкового інспектора відділу розробки методики стягнення податкового боргу Департаменту Ярослави МОРОЗ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25/ 2004 (ЛИПЕНЬ)