ЗАТРИМАННЯ У ГРОМАДСЬКОМУ МІСЦІ


В яких випадках працівники органів внутрішніх справ мають право провести затримання особи у громадському місці? Які документи вони мають право вимагати? Коли (в яких випадках) працівники ОВС можуть на місці забрати у особи паспорт (або інший документ, що посвідчує особу)?


У ст. 11 Закону України "Про міліцію" від 20.12.1990 р. № 65-ХІІ наведені обставини, за наявності яких працівники міліції мають право затримувати і тримати у спеціально відведених для цього приміщеннях осіб.

Так, працівники міліції мають право затримувати осіб:

Згідно з п. 2 ст. 11 вищевказаного Закону працівник міліції має право перевіряти у громадян при підозрі у вчиненні правопорушень документи, що посвідчують їх особу, а також інші документи, необхідні для з'ясування питання щодо додержання правил, нагляд і контроль за виконанням яких покладено на міліцію.

Згідно з положеннями ст. 11 Закону "Про міліцію", Закону "Про запобіжне затримання особи" від 29.07.1994 р. № 150/94-ВР, Кримінально-процесуального кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення документи вилучаються в особи у випадках затримання останньої, наявності підозри про підроблення документів, коли документ може бути речовим доказом, а також коли документ необхідний для з'ясування питання щодо додержання правил, нагляд і контроль за виконанням яких покладено на міліцію.

Сторінку підготував Олександр ВАНЖА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 17-23 липня 2004 р. № 29