Коментар фахівця - наказ ДПА України від 7 червня 2004 р. № 316

Законом України від 27.11.2003 р. № 1344-ІV«Про Державний бюджет України на 2004 рік» (за текстом - Закон № 1344-ІV), зокрема абзацом дванадцятим ст. 9, встановлено, що у 2004 р. при визначенні податкового зобов'язання зі сплати акцизного збору на тютюнові вироби, що обчислюється у відсотках до обороту з продажу товару (продукції), розмір такого зобов'язання не може бути меншим однієї третини установленої законодавством ставки акцизного збору на відповідні тютюнові вироби у твердих сумах з одиниці реалізованого товару.

Крім того, у додатку 8 до Закону № 1344-ІV встановлено окремий код бюджетної класифікації — 14020700 для надходження акцизного збору від тютюнових виробів, який обчислюється у відсотках до обороту з продажу товару (продукції'). Тому в 2004 р. акцизний збір з тютюнових виробів потрібно зараховувати до бюджету двома сумами: обчислений за твердими ставками з одиниці продукції— на рахунок за кодом бюджетної класифікації 14020600; обчислений за ставкою у відсотках до обороту з продажу — на рахунок за кодом бюджетної класифікації 14020700.

Платники акцизного збору самостійно обчислюють суму податкового зобов'язання та подають до органів державної податкової служби за місцем реєстрації Розрахунок за формою згідно з додатком 1 до Положення про порядок нарахування, терміни сплати і подання розрахунку акцизного збору, затвердженого наказом ДПА України від 19.03.2001 р. № 111 «Про затвердження Положення про порядок нарахування, терміни сплати і подання розрахунку акцизного збору та змін до наказів ДПА України», зареєстрованим у Мін'юсті України 02.04.2001 р. за № 295/5486 (за текстом - Положення № 111).

Наказ ДПА України від 07.06.2004 р. № 316 «Про затвердження Змін до Положення про порядок нарахування, терміни сплати і подання розрахунку акцизного збору», зареєстрований у Мін'юсті України 30.06.2004 р. за № 800/9399 (за текстом - наказ №316), видано з метою приведення у відповідність до норм Закону № 1344-ІУ Положення № 111.

До Положення № 111 внесено такі зміни.

Пункт 3.3 розділу третього «Порядок нарахування акцизного збору» доповнено новим абзацом, яким встановлено, що при визначенні акцизного збору з тютюнових виробів суми акцизного збору, обчислені за ставками у відсотках до обороту з продажу та за ставками у твердих сумах з одиниці реалізованого товару (продукції'), не додаються, а записуються у Розрахунку окремо.

Крім того, сума акцизного збору, визначена за ставками у відсотках, прирівнюється до однієї третини встановленої законодавством ставки акцизного збору на відповідні тютюнові вироби у твердих сумах, помноженої на обсяги реалізованого товару (продукції), і до нарахування приймається сума, яка має більше значення.

Відповідно до діючої редакції частини другої ст. 5 Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 18-92 «Про акцизний збір» у новій редакції викладено абзац перший п. 7.1 розділу сьомого «Особливості нарахування та сплати акцизного збору при здійсненні експортно-імпортних операцій», яким встановлено, що акцизний збір не справляється з товарів, які були вивезені (експортовані) платником акцизного збору за межі митної території України. Товари вважаються вивезеними (експортованими) платником акцизного збору за межі митної території України у разі, коли їх вивезення (експортування) засвідчене вантажною митною декларацією, що підтверджує факт перетину митного кордону України.

Внесено зміни до додатку 1 «Розрахунок акцизного збору» розділу першого «Обчислення акцизного збору», якими Розрахунок доповнено новою графою 2а для опису товарів за кодами УКТ ЗЕД відповідно до змін, внесених Законом України від 22.05.2003 р. № 849-ІУ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2003 рік» і законами України від 06.02.96 р. № 30/96-ВР «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби» та від 07.05.96 р. № 178/96-ВР «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої».

У новій редакції викладено пп. «г» п. 10 додатку 2 «Порядок складання платниками розрахунку акцизного збору», яким передбачено, що при визначенні податкового зобов'язання з тютюнових виробів у 2004 р. суми акцизного збору не додаються, а записуються окремими рядками по кожному коду товарів: сума податкового зобов'язання, обчислена за ставками у твердих сумах з одиниці реалізованого товару, — перший рядок, за ставками у відсотках до обороту з продажу — другий рядок.

Крім того, сума акцизного збору на тютюнові вироби, визначена за ставками у відсотках, прирівнюється до однієї третини встановленої законодавством ставки акцизного збору на відповідні тютюнові вироби у твердих сумах, помноженої на обсяги реалізованого товару (продукції), і до нарахування приймається сума, яка має більше значення. Також у цьому пункті наведено приклад обчислення акцизного збору з тютюнових виробів у 2004 р.

Запровадження зазначених змін забезпечить додержання суб'єктами підприємницької діяльності норм чинного законодавства щодо обчислення акцизного збору з тютюнових виробів за ставками у відсотках до обороту з продажу, виходячи з вартості підакцизних товарів за встановленими виробниками або імпортерами максимальними роздрібними цінами на такі товари, та порядку визначення суми акцизного збору з тютюнових виробів у разі, якщо податкове зобов'язання, обчислене за ставкою у відсотках до обороту з продажу, прирівнюється до однієї третини ставки у твердих сумах з одиниці реалізованого товару (продукції).

Відповідно до наказу № 316 платники акцизного збору повинні виділяти у Розрахунку акцизного збору окремими рядками суми акцизного збору, обчислені за твердими ставками з одиниці продукції та за ставкою у відсотках до обороту з продажу.

Крім того, необхідно виділити суму акцизного збору, обчислену за ставкою у відсотках до обороту з продажу, в уже поданих розрахунках акцизного збору починаючи з січня 2004 р., оскільки зарахування акцизного збору до бюджету буде проведено окремо:

Наказ № 316 дасть змогу привести у відповідність до Закону № 1344-ІУ Положення № 111 та забезпечить виконання суб'єктами підприємницької діяльності норм зазначеного Закону щодо обчислення акцизного збору з тютюнових виробів у 2004 р. у разі, якщо податкове зобов'язання, обчислене за ставками акцизного збору у відсотках до обороту з продажу, прирівнюється до однієї третини ставки у твердих сумах з одиниці реалізованого товару (продукції), а також правильне зарахування його до бюджету.

Любов МІГУНОВА, начальник відділу розробки та вдосконалення законодавства з питань виробництва та обігу підакцизних товарів управління методології акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДААКДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 26/ 2004 (ЛИПЕНЬ)