Надсилання другої податкової вимоги


Чи надсилається друга податкова вимога, якщо перша оскаржується платником?


Статтею 6 Закону № 2181-ІІІ визначено порядок надсилання платникам податків податкових вимог.

Так, у разі коли платник податків не сплачує узго,-джену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Перша податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання, а друга — не раніше тридцятого календарного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги у разі непогашення платником податків суми податкового боргу в установлені строки.

При цьому друга податкова вимога не надсилається лише у випадку, коли сума податкового боргу, визначена у першій податковій вимозі, самостійно погашається платником податків до виставлення другої податкової вимоги.

Крім того, друга податкова вимога може не надсилатися за умови, якщо за результатами оскарження вже відкликано першу податкову вимогу (пп. 6.4.1 п. 6.4 ст. 6 Закону № 2181-ІІІ).

Оскільки в наведеному випадку оскарження першої податкової вимоги триває і відсутня інформація про погашення суми податкового боргу в повному обсязі, то у податкових органів немає підстав не надсилати другу податкову вимогу.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника начальника управління методології стягнення податкового боргу Департаменту Володимира ТАРАСЕНКА

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 26/ 2004 (ЛИПЕНЬ)