Батьки, опікуни (піклувальники) неповнолітніх дітей


Громадянин є опікуном двох неповнолітніх дітей і перебуває у зареєстрованому шлюбі. Чи має він право на пільги щодо оподаткування доходів фізичних осіб, передбачених опікунам (піклувальникам) неповнолітніх дітей?


Закон № 889-ІV передбачає надання пільги всім громадянам (незалежно від розміру одержаного доходу) у вигляді невключення до об'єкта оподаткування окремих видів доходів (п. 4.3 ст. 4 зазначеного Закону), а для малозабезпечених платників - ще й у вигляді надання податкової соціальної пільги, яка застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата виключно за одним місцем його нарахування (виплати).

Згідно із Законом № 889-ІV (пп. «а» пп. 6.1.2 п. 6.1 ст. 6) право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, якщо він не перевищує 510 грн. на місяць, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 150% мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, має платник податку, якщо він є самотньою матір'ю або самотнім батьком (опікуном, піклувальником) - у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

Платник податку вважається самотньою матір'ю або самотнім батьком (опікуном, піклувальником), якщо на момент застосування працедавцем пільги, визначеної пп. «а» пп. 6.1.2 п. 6.1 ст. 6 Закону № 889-ІV має на утриманні дітей віком до 18 років та не перебуває у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом.

Як видно із запитання, громадянин є опікуном двох неповнолітніх дітей, проте перебуває у зареєстрованому шлюбі, тому при додержанні встановленого рівня заробітної плати має право на застосування податкової соціальної пільги у 2004 р. у розмірі 61 грн. 50 коп. (205 грн. х 30%).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника директора Департаменту

Зінаїди МОРОЗ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 26/ 2004 (ЛИПЕНЬ)