Податковий кредит


Як оформляється податковий кредит та які документи необхідні для його оформлення? Чи надається він підприємцям? Який порядок оформлення податкового кредиту для навчання дитини? В які терміни громадянину повертається податок внаслідок використання ним права на податковий кредит?


Підпунктом 5.1.1 п. 5.1 ст. 5 Закону № 889-ІV встановлено, що платник податку за наслідками звітного податкового року має право на податковий кредит.

Відповідно до Закону № 889-ІV податковий кредит — це сума витрат, понесених платником податку — резидентом у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (крім виплат на сплату ПДВ та акцизного збору), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками звітного року, у випадках, визначених цим Законом.

До складу податкового кредиту платник податку може включити фактично понесені ним протягом звітного року та документально підтверджені витрати, зокрема:

частину суми процентів за іпотечним кредитом (з01.01.2005 р.);

Якщо платник податку або члени його сім'ї першого ступеня споріднення були застраховані їх працедавцями згідно з пп. «в» пп. 4.2.4 п. 4.2 ст. 4 цього Закону, то гранична сума, встановлена пп. «а» або «б» цього підпункту, зменшується для відповідної застрахованої особи на суму страхових внесків, сплачених її працедавцем протягом такого звітного податкового року.

Якщо член сім'ї платника податку першого ступеня споріднення самостійно застрахував такі самі ризики за окремим страховим договором, то:

Суми податкового кредиту, самостійно нараховані платником податку за кожною з перелічених підстав його надання, зазначаються в річній податковій декларації, яка подається ним у встановленому порядку до податкового органу за податковою адресою фізичної особи до 1 квітня року, наступного за звітним.

Документи, які є підставою для самостійного нарахування платником податку сум податкового кредиту, не надсилаються до податкового органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення податковим органом перевірки нарахування такого податкового кредиту. Такими документами можуть бути фіскальні або товарні чеки, касові ордери, товарні накладні, інші розрахункові документи або договори, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат.

Закон № 889-ІV встановлює деякі обмеження в нарахуванні громадянами податкового кредиту, наприклад:

Згідно із Законом № 889-ІУ (п. 18.8 ст. 18) сума коштів, яка підлягає поверненню платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, визначену в декларації, протягом 60 календарних днів від дня отримання такої декларації'.

Після закінчення 2004 р. платник податку може скористатися податковим кредитом за такими витратами:

Крім того, до 1 січня 2006 р. до складу податкового кредиту платник податку може включити кошти, внесені ним на його пенсійний рахунок, відкритий в уповноважених холдинговою компанією «Київ-міськбуд» банках відповідно до Закону України «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд» (п. 22.8 ст. 22 Закону № 889-ІV).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника директора Департаменту Зінаїди МОРОЗ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)