Застосування податкової соціальної пільги при наданні відпустки


Якщо відпустка працівника починається в одному, а закінчується в наступному місяці року, то яким чином до одержуваних ним доходів застосовується податкова соціальна пільга? Чи надається працівнику податкова соціальна пільга в разі його звільнення в останній день місяця?


Закон № 889-ІV набрав чинності з 1 січня 2004 р., і його положення застосовуються до доходів платника цього податку, одержаних ним у власність або нарахованих на його користь протягом відповідного звітного податкового періоду, починаючи з дня набрання чинності цим Законом (п. 1.2 ст. 1).

Визначення терміна «звітний податковий період» надано в п. 1.7 ст. 1 Закону № 889-ІУ, а визначення поняття «загальний оподатковуваний дохід» - у п. 1.6 ст. 1 цього Закону. Об'єктом оподаткування є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого (пп. 4.2.1 п. 4.2 ст. 4 Закону № 889-ІV) включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору.

Визначення терміна «дохід з джерелом його походження з України» наведено у пп. 1.3 ст. 1 Закону № 889-ІV, а терміна «заробітна плата» — в абзаці третьому п. 1.1 ст. 1 цього Закону. До доходів у вигляді заробітної плати відносяться також виплати, пов'язані з тимчасовою непрацездатністю, які згідно з абзацом другим пп. «д» пп. 4.3.1 п. 4.3 ст. 4 Закону № 889-ІУ є об'єктом оподаткування і виплачуються платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму як компенсація втрати заробітної плати у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Таким чином, положення п. 3.5 ст. З Закону № 889-ІV застосовується до нарахованої заробітної плати, податкова соціальна пільга (пп. 6.3.1 п. 6.3 ст. 6 цього Закону) — до нарахованого місячного доходу у вигляді заробітної плати у звітний податковий період, який відповідно до п. 1.7 ст. 1 Закону № 889-ІV розпочинається з 1 числа та закінчується останнім днем місяця. Якщо фізична особа вперше отримує оподатковувані доходи всередині податкового періоду, то перший податковий (місячний) період розпочинається з дня отримання таких доходів.

Враховуючи зазначене, п. 4 Порядку № 2035 визначено порядок подання документів та надання податкової соціальної пільги у разі звільнення платника податку або його відмови від застосування податкової соціальної пільги.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника директора Департаменту Зінаїди МОРОЗ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)